27 Ekim 2010 Çarşamba

HÜSEYİN ALBAYRAK VE MUSTAFA YAZICI'DAN TARİH SOHBETİ

Hüseyin ALBAYRAK ve Mustafa YAZICI, TRABZON'UN FETHİNIN
549.YILDÖNÜMÜ Nedeniyle Trabzon Ortahisar" HÜSEYİN KAZAZ
KÜLTÜR MERKEZİ"nde Trabzonlulara Tarih Sohbeti Sundular.


Trabzon’un Fethinin 549.yılı münasebetiyle 26 Ekim Salı günü Saat 13.00’ de Trabzon Ortahisar Hüseyin Kazaz Kültür Merkezinde; Trabzon Belediyesinin organizatörlüğünde; Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı ve Araştırmacı Yazar Hüseyin Albayrak izleyicilere tarih ziyafeti sundular.

Tarih sohbetine Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, Trabzon Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ahmet Yoloğlu, Belediye Kültür Müdürü Murat Yetim, DİB eski Hac İşleri Dairesi Başkanı Şükrü Öztürk, Emekli Müftü Ali Kemal Saran, Türkiye Yazar Birliği Trabzon Şube Başkanı,  İbrahim Sağlam, Yazarlardan Haydar Çoruhlu, Kadir yeter, M. Nihat Malkoç, Mazlum-Der Şube Başkanı Mehmet Çınar ve daha bir çok yazar, çizer, halktan pek çok kişi ve Trabzon Affan Kitapçıoğlu Lisesi öğrencileri katıldı.

Oturum Başkanlığını Mustafa Yazıcı'nın yaptığı sohbette Trazon Tarihi ile ilgili çok önemli bilgiler verildi. “Fetih Sohbetleri” programı açılısında, Trabzon tarihinin hakkıyla öğrenilmesi gerektiğine vurgu yapan, Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı;



“5 bin senelik Trabzon tarihi bir yana Trabzonlular olarak Trabzon tarihini hakkıyla öğrenemedik.


Fethin bu yıl 549. yılını kutluyoruz. Hâlbuki Kommenler Trabzon’da 257 yıl kaldı. Onlar buna dayanarak diyorlar ki,Trabzon bizimdir’. Bizim 549 yılımız ne oluyor? Hâlbuki onlardan önce 756. Yıla kadar burada Türk kavimleri vardı. Kemençeyi icat eden Kıpçak Türkleri vardı. Bunlardan hiç kimse bahsetmiyor. Politik olarak Trabzon’un gerçekleri ört-pas ediliyor” dedi.


Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmek istemesinin birçok sebebi olduğunun altını çizen Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak;


“Fatih, Trabzon’un alınmadığı müddetçe İstanbul’un fethinin yarım kalacağını düşünmüştü. Bu nedenle Fatih, ‘Trabzon; bir yara gibi içimi yakar’ demişti. Bu düşünceyle Fatih, Anadolu’da yeniden Türk hâkimiyetini kurabilmek için Trabzon’u almak istiyordu.


Bunun yanında Trabzon Bizans’ın devamı gibi görülüyordu. Bu düşünceyi kökünden ortadan kaldırmak için Trabzon’un fethi önemliydi. Fatih, 21 yaşında bu iradeyi gösterebilen büyük bir insandı. Bu sebeplerin yanında ticari ve ekonomik sebeplerde vardı” dedi.


Şilt takdimi ve kapanış sırasında davet edilen Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, kürsüye yönelerek yaptığı kıa konuşmada Trabzon’un Fethinin önemine değindi. Başkan Yardımcısı Turan;

“Bu toprakları bizlere yurt olarak miras bırakan ecdadımıza minnet borçluyuz. Onların bu emanetine sahip çıkmak ve fethi, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak için böylesine programların düzenlenmesine önem veriyoruz.

Bu kapsamda yapılan 'Fetih Sohbetinden' büyük feyiz aldım. Bizlere önemli bilgiler veren hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi.


Bu konuşmasından sonra Belediye Başkan Yardımcısı Turan, Konuşmacı Mustafa Yazıcı'ya ve Belediye Kültür Müdürü Murat Yeter'de Hüseyin Albayrak’a katkılarından dolayı birer plaket takdim ettiler.


Sohbet programının sonunda, Araştırmacı-Yazar Hüseyin Albayrak'a ait, Trabzon Belediyesince bastırılan “Trabzon’un Fethi” adlı kitabını imzalayarak, okuyucularına takdim etti.




HABER ve FOTOĞRAFLAR: Muhammmet YAVRUOĞLU

TARİH SOHBETİNDEN FOTOĞRAFLAR:


































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder