23 Ekim 2010 Cumartesi

ORDULU SANATÇILARDAN TRABZON’DA RESİM SERGİSİ

Ordulu ÖRSEV üyesi 16 Sanatçı, Trabzon’da Resim Sergisi Açtı




Fotoğraftakiler: Hüsnü Yakın, Talip Sezer, Emin Öztürk(Dernek Bşk.) ve Banu Atabay;  
FOTO: MUHAMMET YAVRUOĞLU
Ordu Plastik Sanatlar Derneği’nin Trabzon Resim Sergisi; bugün(22.10.2010 Cuma) Saat: 17.30’da Trabzon Eski Valilik Binasındaki Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ait Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı.

Yoğun bir katılımın olduğu bildirilen sergide Ordulu 16 profesyonel Sanatçıya ait toplam 120 eser yer aldı. Sergi 22 Ekim – 04 Kasım tarihleri arasında sanatseverler tarafından gezilebilecek.

Sergiye de katılan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Ordu'dan göç eden etnik grupların resmedildiği eserlerle ilgili soru üzerine,

''Her şeyden önce sanat gerçekten dinlendirici ve çok çığır açıcı, düşünce açıcı bir uğraş. Yüzyıllardır bu topraklarda rengi, felsefi düşüncesi, inancı farklı olmakla birlikte hep beraber yaşamışız ve ortaya bir medeniyet çıkmış. Biz buyuz. Biz bu farklılıklarımız ile güzeliz ve güçlüyüz'' dedi.


Fotoğraftakiler: Hüsnü Yakın, Talip Sezer, Emin Öztürk(Dernek Bşk.) ve Banu Atabay;
FOTO: MUHAMMET YAVRUOĞLU
FOTO: MuhamFOTOfotmet YAVRUOĞLU  
Sergide tablo resim, grafik tasarım ve illüstrasyon(bezeme) gibi farklı sanat eserleri sergileniyor. Sergi hakkında konuşan Dernek Başkanı Emin Öztürk:
Serginin ilkini İstanbul’da, ikincisini Batum’da, üçüncüsünü de şimdi Trabzon’da açtık.

22 Ekim 2010 Cuma günü 17.30’da Trabzon eski vali Konağında yer alan Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ne ait Trabzon Güzel Sanatlar Sanat Galerisinde açtığımız sergimizi halkımızın beğenisine sunduk. 16 sanatçımıza ait toplam 120 eserin sergilendiği sergimiz iki hafta boyunca açık kalacak.

Bu sergimizin ardından Yunanistan’ın başkenti Atina’da sergimizi açacağız” dedi.


Bu Sergiyi önemli yapan Karadeniz Plastik Sanatlar Derneğinin Anadolu Sergileri kapsamındaki birçok ilde planlanmış sergilerin ilkinin ilimizde olması.
Bunun dışında Dernek bünyesinde çalışmalarını sürdüren Türk Resim Sanatında isim olmuş önemli sanatçıların orijinal eserlerini görmek çok önemsenecek bir durum. Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği bünyesinde birçok sanatçı aktif olarak etkinlikler yapmaktadır.

Öncelikli olarak Sergide dernek üyelerinden 16 Sanatçının 120 eseri bulunmaktadır. Sergide çalışmaları bulunan üyelerden Farklı üniversitede Güzel Sanatlar fakülteleri ve Resim bölümlerinde aktif olarak öğretim emekli olan hocaların yanında isminden söz ettiren gençlerde bulunmaktadır.

Katılan sanatçıların her biri Türk sanatında yer edinmiş kişilerden oluşmakta ama özellikle birkaç isimden söz etmek gerekirse öncelikli olarak Marmara Üniversitesi Resim bölümünden Prof. unvanıyla emekli olan Ali Candaş'dan söz etmek gerek. 1940 Trabzon doğumlu sanatçı, 1965’li yıllarda Ordu Perşembe Öğretmen Okulu' resim-İş öğretmenliğine yaptı ve 1971 yılında ilk kişisel sergisini bu şehirde açtı.

Bu günlerde Türk Resim Sanatının en büyük isminin çalışmasının ilimizde sergilenmesi önemli bir ayrıntıdır.

Bir diğer isim ise Abit Güner'dir. Güner, üzerinde söz edilmesi gereken bir başka sanatçıdır. 1947 yılında Trabzon doğumlu sanatçı halen çalışmalarını Trabzon'da, kendi atölyesinde sürdürmekte ve hiperrealizm anlayışındaki natürmortları ismini uluslararası sanat camiada haklı bir yere yazdırmış bir sanatçı. Birçok kurum ve koleksiyonda eserleri olan sanatçı birçok kişisel ve karma sergiye katılmış büyük bir usta.

Dünyaca ünlü Türk Karikatür ve Grafik Sanatçısı, 1954 yılında Mesudiye'de doğan, 23'ü uluslararası olmak üzere, toplam 64 ödülün sahibi Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun da sergide eserleri bulunuyor. Ekşioğlu’nun eserlerinden;
Bir kuşun kendisine yuva yapması için bir ağacı kökünden söküp götürdüğü çalışmadan, kafes içinde uçan kuşun özgür olmadığının anlatılmasına kadar her ölçüde resim bulunuyor.

Beli bağlı bir kuşun uçması da kısıtlanmış özgürlüğü gösteriyor. Yeşilin, ormanın, her tarafın yok edilmesinden sonra oluşturulan yapay bir havuz ise sonu olmayan suni bir güzelliğe dikkat çekiyor. Yani, dünyayı önce kendi elimizle yok ediyoruz, sonra da suni bir çalışma içine giriyoruz.
Bir başka eserde de, özgür kuşla özgür olmayan kuş arasındaki eşitliği de görebiliyoruz. Dengenin aynı olduğunu ve özgür olan kuşun bile özgür olamadığını anlıyoruz.

Sergide eseri olan sanatçılardan Önder Aydın ise 1955 Perşembe doğumlu Ömer Aydın 1979 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra lisansını tamamladı. Uzun yıllar sanat eğitimciliği yaptı, çocuk kitapları resimledi. Ulusal ve Uluslararası Sanat Festivallerinde eserleri sergilendi. Çalışmaları hakkında kitap, ansiklopedik sözlük, sanat dergisi, katalog ve basında çok sayıda röportaj ile değerlendirme yazıları yayınlandı.
Sanatçının resimlerinin esin kaynağı, Anadolu uygarlıklarına ait heykeller, mozaikler, rölyefler, fresko ve lahitler'dir. Resimlerinde Fantastik ve sürrealizme yakın bir anlatımı olan Önder Aydın 20 kişisel sergi 250’nin üzerende ise karma sergiye katıldı.

İçlerinde Ordu Valiliğinde olan birçok kurum, kuruluş müze ve koleksiyonda eserleri olan sanatçı çalışmalarını Ankara'da kendi atölyesinde sürdürmektedir ve halen Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı'dır.


Sergide birbirinden önemli 16 sanatçı eserleriyle düş ve sanat dünyalarını keşfetmeniz için sizleri, değerli sanatseverleri bekliyor.


HABER ve FOTOĞRAF: Muhammet YAVRUOĞLU

SERGİDEN BAZI FOTOĞRAFLAR:
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder