25 Ekim 2010 Pazartesi

TRABZON’UN FETHİNİN 549. YILINDA ACABA FÂTİH’E LAYIK OLABİLDİK Mİ?

Araştırmacı Yazar MUSTAFA YAZICI’nın MAKALESİ…


Trabzon’un fethi ve fetih törenleri çok yazıldı, çok kutlandı amma henüz fetih hakkı tam verilmiş değil.. Çünkü: hakkıyla kutlanmıyor. Gereken değer verilmiyor. Fâtih hakkıyla anılmıyor. Üstelik oğlu 2. Bayezid Han Velî ile torunu Yavuz ve Yavuz’un oğlu Cihan hükümdarı Kanûnî Trabzon”a çok büyük hizmetler yapmışlardır. Fakat çağımızda öyle bir nankörlük, hazırcılık, lopçuluk ve lüpcülük var ki, Trabzon’u fetheden Fâtih bile olsanız kabrinizde unutulup gidersiniz.. Fakat Trabzon’u fethedenler öyle miydi?


Hatırladığımız arşiv bilgilerine göre; Trabzon’un ilk fetih kutlama törenleri 1961 yılında fethin 500. yıldönümü münasebetiyle yapılmıştır. O zamanın valisi Kâmuran ÇUHRUH Bey idi. İlk FETİH KOMİTESİ’ ni kurdu.


Bu konuda ilk yazıyı Zîyâd (Zeyyât) NEMLİ (rahmetli) ağabey yazmıştı. Yine rahmetli Doktor-şâir-yazar Gündoğdu SANIMER ve Yücel HACALOĞLU da yanında yer almışlardı. O zaman ilk kurulan bu Fetih kutlama komitesi, Vali Vefa POYRAZ ve Belediye Başkanı Suat OYMAN zamanında “TRABZON FETİH DERNEĞİ” oldu. Bugün bu Fetih Derneği nerededir? Varsa neden hakkıyla bu milleti temsil etmez? Yoksa biz mi bîhaber kaldık?


Avukat Mahmut KURTULDU Bey, TRABZON FETİH DERNEĞİ’nin ilk başkanıydı… PTT tarafından FETİH DAMGASI (PULU) da basılmıştı. Millî mütefekkir ve meşhur yazar Semiha AYVERDİ Hoca Hanımefendi de Trabzon’a gelerek Fetih Konferansı vermişti. K.T.Ü. Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Amerikalı Araştırmacı Heath LOVRY’ nin “AYAKLI KÜTÜPHANE” dediği rahmetli Ahmet CAN BALİ HOCA da bu konuda çok önemli makaleler yazdı,konuşmalar yaptı ve de dev bir eser hazırladı.. O zamanın gazetelerinde de mevcuttur.


Daha sonraki senelerde, meselâ: 524. Fetih yıldönümü münasebetiyle 26 Ekim 1985 yılında Vali Yılmaz ERGUN ve de Trabzon Belediye Başkanı Orhan KARAKULLUKÇU zamanında daha görkemli fetih kutlama törenleri yapıldı. Hatta Trabzon’un fethi Arapça, Fransızca ve İngilizce broşürler hazırlanarak bütün dünyaya duyuruldu.


Örneklerini halâ hatırlamaktayım.. Fetih geceleri de yapılarak ulusal televizyonlarda gösterilmişti. Trabzon Belediye Başkanı Orhan KARAKULLUKÇU, 1985 yılındaki fetih kutlamasını mükemmel yapabilmek için 13 Mart 1985 yılında bir Belediye Kültür Araştırma Kurulu kurdu. Sekreteri Hüseyin ALBAYRAK ağabeydi. Belediye Başkanı birkaç ay ilmî hazırlık yaparak 24-26 Ekim tarihleri arasında Trabzon’un fethini mükemmel olarak kutladı.


O zaman bu kurulda Trabzon’un şu dinamikleri yer aldı: Kurul Başkanı Şevket ÇULHA idi. Üyeler: Derviş DEĞERLİ, Ahmet CANBALİ, Hüseyin ALBAYRAK, Cumhur ODABAŞIOĞLU, İsmail HACIFETTAHOĞLU, Doç. Dr. Haşim KARPUZ, Coşkun KULAKSIZOĞLU, Cemal Rıza OSMANPAŞAOĞLU, Aslan PULATHANELİ, Mustafa Reşat SÜMERKAN, Muzaffer KORLU idiler.


Bu kurulun yedi kişisi yürütme kurulu idi. Toplamı genel kuruldu. Âsım AYKAN döneminde bu kurul altmış kişiye çıkartıldı. Yirmi beş elemanı yürütme kurulu olmuştu.


Belediye Başkanı Orhan KARAKULLUKÇU 1-5-1986 yılında beni de resmî yazı ile bu kurula dahil etti. 2OO2 yılına kadar tam on altı sene Trabzon Belediyesi’nin bu Kültür Araştırma Kurulu sekreterliği benim tarafımdan yürütüldü. Belediyenin Özel Kalem Müdürü İhsan BEKTAŞ idi.


En faal dönemi Trabzon Belediyesi Kültür Müdürü Selim ÇELENK zamanında yaşandı. Türkiye’nin yedi kültür şehrinden biri sayılan Trabzon İstanbul basını tarafından - İstanbul ve İzmir’den sonra - üçüncü sıraya yükseltildi.


Trabzon’a iki yüz çeşme ve doksan üç civarında eser de bu dönemde kazandırıldı. Sadece bir tanesi olan Murat Yüksel’in tercüme ettiği “TRABZON’DA TÜRK-İSLÂM ESERLERİ VE KİTÂBELER” beş cilt olarak yayınlandı. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi Trabzon belediyesi hizmetleri kitapları da bu dönemde Trabzon’a kazandırıldı.


Sadece Cumhuriyet dönemi Trabzon Belediyesi belediye başkanlarının hizmetlerini yazabilmek için 1930 yılından sonraki dönemleri kapsayan tam yüz on cilt Belediye Meclis zaptı ve encümen zaptı okuduk. Öyle kolay mı? Şimdi belediye gazeteleri bile çıkamaz oldu.


Devlet belediyelere kitap basımı için bile para vermiyor... Bu kurul kurulduktan sonra yapılan bütün fetih törenleri Trabzon Valiliği ve Trabzon Belediyesi tarafından müşterek hazırlandı. Yani, bu resmî kültür heyeti tarafından.. Ne yazık ki bu kurul Belediye Başkanı Volkan CANALİOĞLU zamanında Yerel yönetimler yasası nedeniyle lağvedildi. Bir daha da kurulmadı. Şimdi Trabzon Valiliği de, Belediyesi de kurulsuzdur. Sadece Trabzon Belediyesi Kültür Müdürü ile Trabzon Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü arasında hazırlanan müşterek bir davetiye söz konusudur. Tören bu gündeme göre uygulanır.


Peki, Şimdi soruyorum: Acaba daha önce yukarıda adını saydığım Trabzon Fetih Derneği’ni ve Kurulunu kuran ve onda görev alan büyük adamların yenisi yetiştiriliyor mu? Acaba bunun vebali kimindir?


Bakınız 1985’teki Valilik Fetih Kutlama Komitesinde derneğe ve kurula takviye olarak kimler vardı: Trabzon Valisi Yılmaz ERGUN, Tugay Komutanı Ahmet ÇAKIROĞLU, Belediye ve Fetih Kutlama Komite Başkanı Orhan KARAKULLUKÇU, K.T.Ü. Rektörü Prof. Dr. Kemal GÜRÜZ, Millî Eğitim Gençlik ve Spor İl Müdürü Bener CORDAN (Rahmetli oldu), Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zîyâd NEMLİ (rahmetli oldu), Kültür ve Turizm İl Müdürü Volkan CANALİOĞLU, Esnaf Dernekleri Başkanı Ekrem HEKİMOĞLU, TRT Radyo Müdürü Bekir SOYSAL. Bu insanları sizler de tanıyorsunuz. Ben hepsiyle çalıştım.


O törenlerde bu derneğin, kurulun, komitenin, kurumların ve de Trabzon basının yaptığı fetih kutlama ve fethe sahip çıkma yarışının ayrıntılarına girmiyorum. Onları “2.İSTANNBUL TRABZON’UN MANEVÎ FETHİ TARİHİ” adlı eserimde ayrıntılarıyla verdim. Bu aşka ve fethe sahip çıkma devam etmelidir. Tarihi yeniden tazelemekte fayda vardır. Güzel tarihin tekerrürü güzel, çirkin tarihin tekerrürü kötüdür.1985’ten sonraki Fetih kutlamalarında meselâ: Trabzon Belediye Başkanı Âsım AYKAN döneminde işin içine MEHTER katıldı. Mehteran ekibi kuruldu.


Her kutlamada Mehterle Fetih Marşları çalınarak, şehirde fetih heyecanı yeniden yaşatılıyor. Trabzon’a çok güzel yakıştı. Zira Trabzon bir fetih şehridir. Müslüman Türk şehridir. Fatih kadar namlıdır.


Şimdiki Trabzon Valisi Recep KIZILCIK, Belediye Başkanı Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, Kültür Müdürü Murat YETER döneminde hem Trabzon’un fethinin kitabı yayınlandı. Hem de Fetih Haftasında imzalı olarak Belediye ve yazarı Hüseyin ALBAYRAK tarafından okuyuculara dağıtılacaktır.


Asıl diğer bir yenilik ise aynen Kanunî yürüyüşünde olduğu gibi; Trabzon Lisesi’nin önünden Ortahisar’a kadar FETİH YÜRÜYÜŞÜ yapılacaktır. Mehter marşları çalınacaktır. Fakat halk mehteri bu yürüyüş konvoyunun ve kortejinin önünde görmek istemektedir. Mehtersiz yürüyüş istenmiyor. Bu istek şimdiden ciddiye alınmalıdır. Fâtih’in torunu Yavuzun oğlu olan Kanunî töreninde oluyor da atası Fâtih’in fetih töreninde neden olmasın?


Diğer bir yenilik de bütün okulları temsilen gelen öğrenciler Ortahisar’da Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’nde, 26 Ekim 2010 Salı günü saat 13.00’te gerçekleşecek olan FETİH SOHBETİNDE Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı olarak benim konuşturacağım Araştırmacı yazar ve “TRABZON’UN FETHİ” kitabının yazarı Hüseyin ALBAYRAK’ı dinleyerek, yeni bilgiler edineceklerdir.. Bu iki yazar da Karadeniz Yazarlar Birliği üyesi ve İLKHABER GAZETESİ köşe yazarıdırlar. Hüseyin Albayrak ayrıca Avrasya ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir. Programı ayrıca özel olarak Kuzey TV de verecektir.


Böylesi Trabzon’a yakışır zengin bir fetih kutlama gündemi ve kutlama töreni hazırladığı için Trabzon Valiliği’ne ve Trabzon Belediyesi’ne Trabzonlular olarak cânü gönülden teşekkür ediyoruz.


Trabzon’un dinamiklerinin Trabzon için yapmakta olduğu fedakârlıklar anlatmakla bitmez. Bu nedenle ayrıntılarına girmedik. Sadece resmî tarihi -köşemizin darlığına rağmen- aktarmak istedik. Bu vesile ile fetih törenlerinde buluşmak üzere hoşça kalınız!.


Araştırmacı Yazar MUSTAFA YAZICI
www.ilkhabergazete.com -22.10.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder