8 Haziran 2011 Çarşamba

5 HAZİRAN ÇEVRE GÜNÜ, DOĞA YÜRÜYÜŞÜ İLE KUTLANDI


5 Haziran Çevre günü; Trabzon BAMSI BEYREK DİYARI’na yapılan anlamı ve önemine yaraşır bir geziyle kutlandı.



5 Haziran Çevre günü Trabzon’da; anlamı ve önemine yaraşır bir etkinlikle kutlandı. Türkiye’nin korunması gereken en önemli doğal değerlerinden birisi olan Ağaçbaşı Turba Bataklığı (Köprübaşı-Sürmene) ve çevresi, 100’ ün üzerinde doğaseverin katıldığı doğa yürüyüşü ile gezildi.



Antik çağdan 19. Yüzyıl sonuna kadar binlerce kervanın geçtiği tarihi kervan yolu ve içine girenin kaybolduğu, batıp çıkamadığı, Dede Korkut Hikâyeleri ve Evliya Çelebi Seyahatnamesine konu olan Ağaçbaşı Turba bataklığı, önemine yaraşır bir etkinlikle tanıtıldı.



5 Haziran Çevre Günü kapsamında Trabzon Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün planlama, ulaşım ve iaşe desteği, TEMA Vakfı Trabzon Temsilciliği ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği’nin yürüyüş, tanıtım ve bilgilendirme organizasyonunu yürüttüğü etkinliğe: Köprübaşı Kaymakamı ve Belediye Başkanı, Daire Amirleri, Trabzon Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar, ÇED Planlama Şube Müdürleri ve çalışanları, İl Kültür Müdür Yardımcısı, TEMA Vakfı Gönüllüleri, GENÇ-TEMA teşkilat üyeleri, STK temsilcileri ve yöre halkının oluşturduğu 108 kişi katıldı.



Trabzon’da toplanan, Sürmene ve Köprübaşından katılımcılarında eklenmesi ile tamamlanan ekip ilk olarak Bayburt-Sürmene (Araklı) Tarihi Kervan yolu (İpek Yolunun bir kolu) üzerinde bulunan ve 100 yılı aşkın tarihi kervan hanları ve yöresel mimarinin özgün örneklerini bünyesinde barındıran Kavga Düzü Hanlarında ilk molayı vererek, Tarihi Kervan Yolu, kervan hanları, sivil ve dini yapılar vb. bölgenin tarihi özellikleri hakkında Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ tarafından bilgilendirildi.



Bilgilendirme sonrası, tarihi kervan yolunu takip ederek, 8 Km sonra aynı güzergâhta bulunan ve 1916 Osmanlı-Rus Harbinde, Ruslara karşı çetin mücadele verilerek, bölge halkı hariç 157 subay ve erin şehit olduğu Harmantepe Şehitliği’ne ulaşıldı. 1. Dünya Savaşında bölgede verilen mücadele, şehitlik ve şehitler hakkında C.oşkun ERÜZ ve Şehitlik Koruma Derneği Başkanı Süleyman BİLGİN tarafından verilen brifing sonrası ekip şehitlik anıtının ve mezarlarının bulunduğu tepeye yürüyerek saygı duruşu, İstiklal Marşı ve vatan uğruna ölen tüm şehitlerin ruhları için Fatihalar ve dualar okundu.



Şehitlik ziyareti sonrası tüm ekip sis bulutları arasında tarihi kervan yolu güzergâhını takip ederek 3 km.lik bir yürüyüşle Ağaçbaşı Turba Bataklığı’na ulaştı. Bir tepenin yamaçlarına yayılmış 2.000-2.010 m rakıma sahip ve 35 hektarlık bir alanı kaplayan bataklık alanında katılımcılara, Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ ve alanda bitirme tezi çalışması yürüten İsa BOZKIR tarafından, bataklığın 9.000 yıllık tarihi ve ekolojik önemi, bataklıkta yaşayan ve bir çoğu dünyada başka bölgelerde bulunmayan bitki türleri hakkında bilgi verildi. Bataklığın oluşmasını sağlayan bataklık yosunu, turbaların tabaka yapıları, bölgedeki bitkilerin örnekleri katılımcılara gösterilerek, yerinde tanıtımı yapıldı.



Katılımcıların pek çoğunun, böyle bir ekolojik hazinenin varlığından ilk defa haberdar olduğu ve dünya ölçeğinde değerli böyle bir alanı gezmekten, görmekten ve bilgi sahibi olmaktan, antik kervan yolunda yürümekten çok mutlu olduklarını ifade ettikleri çevre yürüyüşü ve tanıtım etkinliği Ağaçbaşı Bataklığı’ndan konaklama tesislerinin bulunduğu Seslikaya Hanları'na yapılan 2 km lik yürüyüşle son buldu.

Yürüyüş sonrasında Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce hazırlattırılan yiyeceklerin yenilmesi sonrası etkinlik, sohbet eşliğinde, mis gibi yayla suyundan demlenmiş sıcak çayların içilmesi ile son buldu.



Sabah 9.30 da Trabzon’da başlayan etkinlik Saat 16.00’ da yayladan geri dönüşle son buldu.



Sisli bir havada başlayıp açık havada biten ‘5 Haziran Çevre Günü’ doğa yürüyüşü ve tanıtım etkinliğinde katılımcılara, Dünya ölçeğinde önemli bir yeri olan Ağaçbaşı Turba Bataklığı’nın ekolojik önemi ile birlikte çevresindeki doğal ve tarihi değerler tanıtıldı.



Çevremiz her geçen gün daha fazla kirlenmekte ve yok olmaktadır! Bu kötü gidişe dur diyen güzel bir örnek olarak, elimizde kalan az sayıda doğal değerimizden, Dünya ölçeğinde öneme sahip 9.000 yıllık ekolojik miras, pek çoğu endemik birçok bitki türünü bünyesinde barındıran Ağaçbaşı Turba Bataklığı ve çevresi gelecek nesillerin de, bölgenin ekolojik tarihini öğrenebilmesi için koruma altına alınmaktadır.



Bataklığın koruma altına alınması için gereken hassasiyeti gösteren kurum ve uzmanlara, alanı korumak konusunda çaba sarf eden yöre halkına Trabzon halkı ve gelecek nesiller adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.


HABER-FOTOĞRAFLAR: Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ – 05.06.2011 Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder