9 Haziran 2011 Perşembe

‘TRABZON AYASOFYA MÜZESİ’ ÇEVRESİNDE TARİHİ DÖNÜŞÜM


Trabzon’un önemli tarihi yapılarından biri olan Ayasofya Müzesi, kentsel dönüşüm çalışmaları çevresinde yapılan kamulaştırmalar sonucu çirkin görünümden kurtuldu. Müze çevresi tarihi dokuya uygun olarak park ve yeşil alan olarak düzenlenecek.



HABER: KARADENİZ GAZETESİ


Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı öncülüğünde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları ile Trabzon hem çarpık kentleşmeden kurtuluyor hem de kentin tarihi değerleri ortaya çıkarılıyor. Zağnos, Tabakhane, Çömlekçi, Pelitli, Yomra ve Araklı’daki projeler sayesinde yıllardır salaş yapılarla boğuşan mahalle ve ilçeler modern bir kent görünümüne kavuşuyor. Bu çalışmaların yanında tarihi Ayasofya Müzesi çevresini de gecekondulardan kurtaran kentsel yenileme çalışması devam ediyor. Yapılacak proje ile Ayasofya’nın tarihi dokusu korunacak. Ayasofya Müzesi, çevresiyle birlikte turizme kazandırılacak.



“TRABZON’U MODERN BİR KENT YAPACAĞIZ”


Trabzon’da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları AK Parti Trabzon 2. Sıra Milletvekili Adayı Erdoğan Bayraktar’ın TOKİ Başkanlığı döneminde başlatıldı. Milletvekilliği adaylığıyla birlikte projeleri yakından takip eden Bayraktar, yeşilin ve mavinin buluştuğu Trabzon’u daha modern bir kent haline getirerek sadece Türkiye’de değil dünyada tanınan bir kent yapacaklarını söyledi.

 

Ayasofya etrafındaki gecekonduları ve eski binaları yıktıklarını belirten Bayraktar, müze çevresinde çok güzel bir rekreasyon (dinlenme, gezinti) alanı yapacaklarını ifade etti.



AYASOFYA’DA ‘TARİHİ’ DÖNÜŞÜM


Karadeniz sahil karayolu üzerinde yer alan Ayasofya Müzesi, Trabzon’daki tarihi yapıların en önemli örneklerinden kabul ediliyor. Müze olarak hizmet veren tarihi yapının etrafı çarpık kentleşmenin sonucu olarak salaş yapılarla çevrilmişti. Ayasofya çevresinin çirkin görüntüsü TOKİ tarafından başlatılan kentsel yenileme çalışması sonucu ortadan kaldırıldı. Yapılan yıkım çalışmalarıyla Ayasofya, etrafındaki salaş yapılardan kurtuldu. Müzenin önünü kapatan ve güzelliğine engel olan gecekondular hak sahipleri ile anlaşılarak bir bir yıkıldı. Park ve yeşil alanlar ile müzenin etrafı modern bir görünüme kavuşuyor. Müze çevresinde uygulanacak proje de açıklandı. Yapılacak olan çalışmalarda müze etrafı tarihe dokuya uygun olarak park ve yeşil alana çevrilecek. Projenin tamamlanmasıyla Trabzon turizmine yeni bir merkez kazandırılacak.


Kaynak: www.karadenizgazete.com.tr-08 Haziran 2011 Çarşamba 18:42

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder