13 Haziran 2011 Pazartesi

BAŞBAKAN ERDOĞAN: “DEMOKRASİ, İSTİKRAR ve HUZURUN ZAFERİ”


Türkiye’de dün (12 Haziran 2011 Pazar) yapılan 24. Dönem Milletvekili Seçimlerinde Ak Parti oylarını arttırarak, % 50 oy oranıyla zaferle çıktı.


24. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin Bazı İlginç Yanları…



12 Haziran 2011 Pazar Günü yapılan Genel Seçimde Türkiye genelinde;


Toplam Seçmen Sayısı: 50.411.086
Açılan Sandık sayısı: 199.533 (% 99.99)
Kullanılan Oy sayısı: 42.969.140
Geçerli Oy Sayısı: 42.032.809
Katılım Oranı: % 85.24


Buna göre; Ak Parti % 49.90 (326 Milletvekili), CHP % 25.91 (135 Milletvekili), MHP % 12.99 (53 Milletvekili) ve Bağımsızlar % 6.65 (36 Milletvekili) ve diğer partiler % 4.54 (0 Milletvekili) oranında oy aldılar.


Seçimin ilginç sonuçları:


*Bağımsızlarla birlikte 24. Dönemde 7.660 milletvekili adayı seçime katıldı.


*Seçimde Sivas’tan bağımsız seçilemeyen BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu genel başkanlıktan istifa etti.


*Yine Sivas’tan bağımsız aday TP Genel Başkanı Eski Bakanlardan Aldüllatif Şener seçilemedi.


*Ergonekon ve balyoz davasından yargılanan Mehmet Haberal Zonguldak’tan, Mustafa Balbay İzmir’den, Sinan Aygün Ankara’dan, İlhan Cihaner Denizli’den CHP adayı olarak Meclise girdi. Bağımsız olarak seçime katılan Doğu Perinçek, Tuncay Özkan ve Çetin Doğan ise seçilemediler. Engin Alan ise İstanbul’dan MHP adayı olarak seçildi.


*Merhum MHP lideri Başbuğ Alparslan’ın iki oğlundan biri Y. Tuğrul Türkeş Ankara MHP’den ve diğer oğlu A. Kutalmış Türkeş ise İstanbul MHP’den milletvekili seçildiler.


*CHP 31 ilde milletvekili çıkaramadı. CHP'nin vekil çıkaramadığı iller şöyle:


Düzce, Osmaniye, Kilis, Ağrı, Karabük, Şırnak, Iğdır, Batman, Bilecik. Bingöl, Kırıkkale, Bitlis, Karaman, Bayburt, Çankırı, Diyarbakır, Aksaray, Elazığ, Şanlıurfa, Erzurum, Siirt, Gümüşhane, Rize, Hakkari, Nevşehir, Kars, Muş, Kastamonu, Mardin, Kırşehir ve Kütahya.


*AK Parti neredeyse kesinleşen seçim sonuçlarına göre sadece üç ilde vekil çıkaramadı. O iller; Tunceli, Hakkari ve Iğdır oldu.


*Trabzonlu olup başka illerden aday gösterilen eski Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl (Ak Parti) Ankara’dan, Of Belediye Başkanı iken istifa ederek seçime İstanbul’dan katılan Oktay Saral (Ak Parti) ve yine Trabzon eski milletvekili M. Hamza Çebi (CHP) de İstanbul’dan milletvekili seçildi.


Ak Parti’nin başarısı dış dünyada da yankı bulmaya devam ediyor…



Türkiye’de dün yapılan 24. dönem parlamento genel seçimlerinde AK Parti’nin aldığı yüzde 50 dolayındaki oy oranı Orta Asya basınında da geniş yer buldu. Seçim sonucu, bölge basınında ‘Zafer Erdoğan’ın’ başlığıyla verildi.


AK Parti’nin seçimden rakiplerine göre açık ara bir oy oranıyla çıktığına dikkat çeken Ozodlik Radyosu, seçim haberini “Türkiye’deki seçimde Erdoğan’ın partisi zafere ulaştı” başlığıyla duyurdu.

Erdoğan’ın partisinin üst üste üçüncü defa birinci seçildiğinin belirtildiği haberde, bu sonucun, AK Parti’nin parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlayamadığına dikkat çekildi.


Başta Özbekistan olmak üzere diğer Orta Asya ülkelerinde yaşayan Özbeklere yönelik Özbekçe yayın yapan Amerika’nın Sesi Radyosu Özbek Servisi ise dünkü seçim sonuçlarını “Seçimde, iktidar partisi zafere ulaştı” başlığıyla verdi.

Haberde, AK Parti’nin en yakın rakiplerine önemli fark atarak yüzde 50 dolayında oy aldığı aktarıldı. Parlamentoya giren diğer partilerden Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) yüzde 26 ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) de yüzde 13 dolayında oy alabildiği kaydedildi. Haberde, Erdoğan’ın seçim sonuçlarını “Demokrasi, istikrar ve huzurun zaferi” diye nitelendirdiği belirtildi.


Kırgızca yayın yapan Azattyk Radyosu ise AK Parti’nin seçimden büyük bir başarıyla çıktığını dinleyicilerine duyurdu. Haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AK Parti’nin yeniden galip gelerek yoluna devam ettiği aktarıldı.

(CİHAN- CNN- TİMETÜRK)


Trabzon Haber Ajansı-13 Haziran 2011 Pazartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder