16 Temmuz 2011 Cumartesi

BERAT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN

BERAT KANDİLİ

15 Temmuz 2011 Cuma akşamı yani bu gece Mübarek Berat Kandili’dir.

Bu gece Şaban ayının on dördüncü gününü, on beşinci gününe bağlayan gecedir. Bu geceye, bereket ve feyizli olması sebebiyle Mübarek, kulların günahlarının affolunması sebebiyle Beraet, kulların ihsana kavuşmaları sebebiyle Rahmet, geceyi iyi değerlendireceklerin salih kullar arasına alınması sebebiyle ise Berae veya Sakk adı da verilir.

Berat kandili, Müslümanların sınırsız af ve mağfiret sahibi olan Allah’a sığınarak, günahlardan arınacağı, ilahi lütuf ve bereketlere ulaşabilme fırsatını yakalayabileceği müstesna zaman dilimlerindendir. Berat kandili, toplumsal hayatımızı düzenleyen ilahi af ve mağfiretin bol olacağı, tövbe ve istiğfarlarımızın kabul göreceği, kardeşlik duygularımızın coşacağı bir gecedir.

Berat Gecesinin beş ayrı özelliği vardır.

1.Bütün hikmetli işlerin ayırımına başlanması.
2.Bu gecede yapılacak ibadetlerin diğer vakitlere nispetle sevabının nihayetsiz olması.
3. İlâhi rahmetin bütün âlemi kuşatması.
4. Allah'ın af ve bağışlamasının coşması.
5. Peygamberimize tam bir şefaat yetkisinin verilmiş olması.

Bir rivayette bildirildiğine göre Resulullah (S.A.V) Şâban'ın on üçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat niyaz etti, üçte biri verildi. On dördüncü gecesi niyaz etti üçte ikisi verildi. On beşinci gecesi niyaz etti, hepsi verildi.

Cenâb-ı Hak, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:

“Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an’ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 1,4).

İbn-i Abbas'tan rivayet edildiğine göre; bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir. Herkesin ve her şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir. Bu gecede Rızıkla alakalı defterler Mikail (A.S.)‘a, Savaşlarla ilgili defterler Cebrail (A.S.)’a, Amellerle ilgili defter İsrafil (A.S.)‘a, Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail (A.S.)‘a, teslim edilir.

Büyük tefsir âlimi Fahreddin Râzî’ye göre bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesinde başlar, Kadir gecesinde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bu geceyi Hz. Âişe (R.A.) Validemize anlatırken şöyle buyurmuştur:

Bu gece Şaban’ın on beşinci gecesidir. Allah-u Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır.

Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana babasına asi olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.”

Yine “Hazret-i Âişe Validemiz bir Berat gecesinde, Ya Resulullah, Allah-ü Teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu halde, neden bu kadar çok ibadet ediyorsun diye sorduğunda Peygamber Efendimiz: ‘Ya Âişe ben Allah’a şükredici kul olmayayım mı?’ diye cevap verdi.”

Yine “Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şeriflerinde ‘Şâban'ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık olarak ve ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah(C.C.) rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir’. ‘İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim. Kim ne istiyorsa istesin vereyim.’ Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder.”

Allah’a layık kul olabilmek için önümüzde duran fırsatları kaçırmadan değerlendirmemiz aklın ve Müslümanlığımızın gereğidir. İlahi rahmetin tarifsiz bir şekilde coşacağı bu gecede Allah’a, Peygambere, aile fertlerimize, çevremize, milletimize ve tüm insanlığa karşı olan görev ve sorumluluklarımızı yeniden hatırlayalım ve nefis muhasebesi yapalım. Eksik olan ibadetlerimizi telafi etme yoluna gidelim.

Bu gece vesilesiyle başta ana babamızın, akraba dost, komşu ve arkadaşlarımızın kandillerini tebrik edip, hal hatır sorarak hayır dualarını alalım. Varsa küslük ve dargınlıklara son verelim. Yüce Mevlâ, Berat Gecesini gereği gibi idrak etmeyi, sonuçta da Cennetlik beratını elimize almayı cümlemize nasip eylesin.

Bu duygu ve düşüncelerle, mübarek Berat Kandilinizi tebrik eder, sağlık, sıhhat ve afiyet dolu günlerle yüce Mevla’dan, rızasını kazanacak bir ömür geçirmenizi niyaz ederim.

Allah’a emanet olunuz.

FİKRET UÇAR
fikrethoca61@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder