5 Temmuz 2011 Salı

DOĞA OKULU AÇILIŞI ve 4. LAMES ŞENLİĞİ 10 TEMMUZ’DA…


Gümüşhane Torul Zigana Doğa Okulu açılışı ve 4. LAMES ŞENLİĞİ; 10 Temmuz 2011 Pazar Günü Zigana Köyünde yapılacak..


Gümüşhane Torul Zigana Doğa Okulu ve 4. LAMES ŞENLİĞİ; 10 Temmuz 2011 Pazar Günü Zigana Köyü’nde açılıyor.


Dernek Başkanı Savaş AYDIN yaptığı açıklamada: 

"4 yılık çalışmasının sonucu olan ve Zigana coğrafyasının kalkınma dinamiği olacak bu proje, tüm alt yapısıyla, Zigana Coğrafyası Derneği, Zigana Köyü Muhtarlığı Ve Zigana Köyü Çevre Koruma Turizm Ve Dayanışma Derneği ile yürütülecek.

İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından finanse edilecek olan, gelecek nesillerimizi doğayı bilen ve seven nesiller olarak şekillendirmek amacıyla Üniversitelerden bilimsel gözetimle yürütülecek olan 'Zigana Doğa Okulu' bu yıl ilk kez kapılarını ilgili gruplara açacak.

Projede konusunda uzman Öğretim Üyelerince gelecek nesilleri şekillendirecek öğretmenlere, öğretmen yetiştiren kurumlardaki bilim insanlarına ve diğer ilgi gruplarına Gümüşhane, Zigana Dağı ve Zigana Coğrafyası eğitim mekânı olarak kullanılarak doğayı bilen, etrafındaki doğal değerlerin farkında olan ve seven, ekosistemi öğrenmek için gayret sarf eden ve koruyan, hayvanları seven ve koruyan bir neslin yetişmesi için gerekli eğitim yapılması planlandı.

Katılımcılar, Zigana Dağı ve Zigana Coğrafyasının endemik bitki ve hayvan türlerini yerinde kendi doğal yaşam alanlarında gözlemlemek imkânı bulacaklar. Zigana Coğrafyasının kurtulmasının bölgesel etkileri ve çözüm yolları yerinde gösterilerek, gelecek neslin “Ekolojik Okur-Yazar” olarak yetişmesi için eğitim yapılacak, program boyunca katılımcılara ve yöre halkına önceden belirlenen dönemde Ziğana Köyü Doğa Okulun da faaliyet gösterilecek 2012 yılında tüm coğrafyada bu faaliyet mevsimlere yayılarak devam ettirilecek.

Doğa eğitiminin en kısa tarifi ‘doğanın dilinin öğrenilmesi’dir. Bu eğitimin sonucunda, eğitim süresi kısa dahi olsa katılanların dünya görüşlerinde köklü değişiklikler meydana gelir.

Projede, katılımcılarla birlikte doğa-insan ilişkilerinin de tartışılacağı, sorgulayıcı ve doğa merkezli bir eğitim yöntemi uygulanacaktır. Ders ve ders dışı etkinlikler paylaşımcı bir şekilde öğrenci-öğretmen hiyerarşisinden arındırılarak gerçekleştirilecek. Doğayı tanıma, doğayı okuyabilme, doğadaki farklılıkları keşfedebilme, kazandırılması gereken temel beceriler olacak ve ders işleme yöntemleri bu temel anlayışa uygun biçimde yapılacaktır.

Üniversitelerce yürütülecek PROJEYE KATILIMLAR ÜCRETSİZ OLUP TÜM MASRAFLAR İLGİLİ KURUM veya KURULUŞLAR TARAFINDAN KARŞILANACAKTIR" dedi.

 
KUTLAMA PROGRAMI

I. BÖLÜM

10.00 : ATATÜRK ANITINA ÇELENK KOYMA VE TARİHİ ZİGANA DOĞA
OKULUNU AÇMA, GÜNÜN MAHİYET VE ÖNEMİ KONUŞMALARI

10.30 : KÖY ENSTİTÜLERİ MEZUNU ÖĞRETMENLERİMİZ SINIFI VE
SERGİSİNİ AÇMA (Sayın Öğretmenimiz Hamit TAŞGIN’IN konuşması)

11.00 : SANATCILAR VE AKADEMİSYENLER SINIFININ AÇILIŞI
(Devlet Sanatçısı Ömer YILMAZ anma , Sanatçımız DAMLA YILMAZ Piyano resitali)

11.30 ZİGANA COĞRAFYASI ÜZERİNE TRABZON TEMA TEMSİLCİSİ
Yrd. Doç. Coşkun ERÜZ ‘ÜN SUNUMU

11.45: Ressam Ahmet KAYACIK’IN, ZİGANA COĞRAFYASI RESİM
SERGİSİNİN AÇILIŞI

12.15 LAMES İKRAMI, AYRANLA BİRLİKTE

II. BÖLÜM

14.30- 4. LAMES ŞENLİKLERİNİN AÇILIŞ VE KONUŞMALAR

15.15 MÜZİK PROGRAM

*Yöresel Sanatçı GÜLTEN ORHAN Türküleriyle
* Yapımcı ve sanatcı ADNAN EROĞLU sazı ve Türküleriyle
*Kemençeci Osman
*Sunucu ŞEYMA ŞAHİN

Ve

Devlet sanatçısı TUNCER TERCAN sazı ve türküleriyle

19.30 KAPANIŞ


Trabzon Haber Ajansı - 05.07.2011 Salı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder