24 Temmuz 2011 Pazar

DÜNYA BU OLİMPİYATI İZLİYOR


Trabzon’da heyecan artık zirvede. 2011 Olimpik Gençlik Oyunları bu akşam başlayacak. Tesisler pırıl pırıl hazırlandı.



Gönüllüler eğitildi, konaklama sorunu çözüldü. Olimpik Gençlik Oyunları bu kente çok şey katacak. Herkese büyük bir sorumluluk düşüyor. Trabzon’a gelecek olan misafirlere iyi davranmamız gerekiyor. Unutmayalım, Erzurum’da yapılan kış oyunlarında basında yer alan bir olumsuz haber oyunların önüne geçmişti. EYOF-2011 Oyunları Televizyondan naklen yayınlanacak. Bu oyunlar sırasında Sümela’yı, Uzungöl’ü, Ayasofya’yı, Tesisleri, Trabzon’u dünya tanıyacak, gelecek yıllarda Trabzon’a gelecek olan turistlerin sayısı artacak.

Türkiye’nin İlk Olimpiyatı

Olimpik Gençlik Oyunlarının Trabzon’a alınması, tesislerin inşası ve organizasyon konusunda büyük çaba harcayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Gençlik ve Spor eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, Çevre ve Şehircilik Bakanı ve TOKİ eski Başkanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Milletvekilleri, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, YURT-KUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, Oyunlar eski Koordinatörü Mehmet Atalay, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, EYOF Genel Koordinatörü Nihat Doker, Gençlik ve Spor İl Müdürü Şerif Özgür ve ekiplerine teşekkür etmeliyiz.

Elbette ki, bizden birisi olan eski TS Teknik Direktörü Urbain Breams’ı unutamayız. Onlar büyük çaba harcadılar ve Trabzon’un marka şehir yapacak olan organizasyona katkılarını en üst düzeyde verdiler. Büyük gün bu akşam. Oyunlar hepimize hayırlı olsun. Gençlerimiz yüzümüzü güldürsün.

49 Ülke Konuğumuz

2005 yılında Belçika’da yapılan toplantıda 2011 yılı organizasyonuna talip olan ve bu organizasyonu almayı başaran Trabzon bir ilki gerçekleştiriyor. Trabzon 2011 Olimpik gençlik oyunları bu akşam start alıyor. Saat 18.00’da konserle başlayacak etkinliğin resmi açılışı ise saat 20.00’da Avni Aker stadından yapılacak. Açılışı 49 ülkeden milyonlarca insan naklen takip edecek.

Devletin Zirvesi Geliyor

Gençlik Oyunları için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte Başbakan Tayyip Erdoğan’da Trabzon’da olacak. Yine bakanlar kurulunun neredeyse tamamı, Müsteşarlar Genel Müdürler ile oyunlara davet edilen birçok ülkenin spor yöneticisi de etkinliklere start verecek.

Sporun Kardeşliği

Trabzon Söğütlü atletizm Stadı, Mehmet Akif Ersoy yüzme havuzu, Pelitli Basketbol sahası, Beşirli tenis kortları, Yomra jimnastik salonları ile ilçelerde yapılacak olan müsabakalarda 17 yaş ve üzeri sporcular kıyasıya yarışacaklar. 4 binin üzerinde sporcunun geleceği Trabzon pırıl pırıl süslendi.

Olimpiyat Köyü Hazır

Trabzon’da yapımı için büyük çaba harcanan Olimpiyat köyü de hazırlandı. Konuk sporcular ve yöneticilerin memnuniyeti için en küçük ayrıntılar bile düşünüldü. Trabzon belediyesi kentin temizliği için sabah ve akşam olan çalışmalarına öğle arasını da eklerken 19 yeni çöp aracıyla takviye yaptı.

Trabzon’a Nasıl Gelmişti?

Türkiye’nin EYOF yolculuğu Gençlik ve Spor Genel müdürü Mehmet Atalay’ın konuyu ilk defa Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı’ya açmasıyla başlamıştı. Adaylık başvurumuz 28 Ekim 2005 tarihinde Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği’ne (EOC) sunulmuştu. Tüm girişimler sonrası en son 4 rakip şehirle yarışan Trabzon, Brüksel’de 4.turda mutlu sona ulaştı. İlk turda 18 oy alan Türkiye, en fazla oyu alan ülke olurken, Letonya (Riga) ilk elenen ülke oldu. İkinci turda Danimarka (Herning), İtalya (Cenova) elenen diğer ülkeler oldu. Dördüncü ve son turda Hollanda (Utrecth) ile finale kalan Türkiye, 28′e 18 oy alarak EYOF’a ev sahipliği yapacak ülke oldu.

En Büyük Organizasyonumuz

EYOF’un Trabzon’a alınışında devlet erkânının yanı sıra öyle bir isim var ki; o ismi Trabzon unutmadı, Trabzonspor’un eski teknik direktörü: Urbain Breams.

Olimpiyatları garantileyen Trabzon’da hızlıca çalışmalara başlandı. Trabzon’a spor yatırımı adına tarihinde hiç bu kadar kaynak aktarılmamıştı. Türkiye son yıllarda çok önemli organizasyonlara ev sahipliği yapıyordu. En son Erzurum’da 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları gerçekleştirilmişti. Erzurum deneyiminin ardından Türkiye’de en ciddi organizasyon sırası Trabzon’daydı. Aslında Trabzon EYOF öncesinde 2-8 Temmuz 2007 tarihinde Karadeniz Oyunları’na ev sahipliği yapmış ve ilk büyük organizasyonu bu şekilde gerçekleştirmişti. Eski Bakan Özak’ın spor bakanı olması Trabzon’u tesis zengini yapıyordu.

İstanbul’un Yolu Trabzon’dan Geçiyor

Oyunlar Genel Koordinatörü Nihat Doker; EYOF’un önemini bakın nasıl özetliyor:

“Bu organizasyon kolay alınmadı. Bunu artık herkes biliyor. Önemli olan bundan sonrasıdır. O nedenle, oyunların öncesi, sırası ve sonrası diyoruz. Sonrasında Türkiye için bu organizasyon iyi bir referans olacaktır diyoruz.

Bilindiği gibi Türkiye; 2020 veya 2024 büyük olimpiyatlarına talip olacak..
İstanbul ile.

Ama Türkiye, büyük olimpiyatları önümüzdeki süreçte alacak ise emin olun bunun yolu Trabzon’daki bu oyunlardan geçiyor dersek yeridir.

Çünkü Dünya Olimpiyat Komitesi bu organizasyondaki başarımızı mutlaka büyük olimpiyatlar için referanslarımıza ekleyecektir.

Yani İstanbul’un yolu Trabzon’dan geçiyor.

Bu nedenle Türkiye açısından çok ama çok önemli. Trabzon ise bu olimpiyatla adeta yeniden baştan yaratıldı. Bunu Trabzon’daki hemen hemen herkes görüyor veya görmeli.”

Taka

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder