28 Temmuz 2011 Perşembe

‘TARİHİ GAF’A TRABZONLULARDAN İSYAN !


EYOF-2011 TRABZON’un açılışında yapılan ‘Trabzon M.Ö. 7. yüzyılda Miletliler tarafından kuruldu’ TARİHİ GAF açıklamasına Tarihçi-Araştırmacı Yazar Hüseyin Albayrak’tan çok sert tepki geldi.


Albayrak: “11. Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nın açılışında sunucunun yaptığı gaf affedilir gibi değildir. ‘Trabzon M.Ö. 7. yüzyılda Miletliler tarafından kuruldu’ şeklindeki talihsiz ifadeleri beni ziyadesiyle rahatsız etti. Bu tarihi, Trabzon’un kuruluş tarihi olarak gösterme sevdası, iddiası bir yalan olup, Yunan Megalo-İdeası’na uşaklık etme sevdasından başka bir şey değildir” dedi.


Bu tür yanlışlar, kasıtlar için yetkilileri uyarıyor. Bilim adamlarımızı tarihi gerçekleri kamuoyuna açıklamaya ve kastını aşan bu tür hataları kınamaya, tüm basınımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.


TARİHÇİ- ARAŞTIRMACI YAZAR
HÜSEYİN ALBAYRAK’IN 
'İLK HABER GAZETESİ'NE
VERDİĞİ
TARİHİ TEPKİYİ SUNUYORUZ.

“OLİMPİYATLARIN AÇILIŞINDA TRABZON’A ve MİLLİ TARİHİMİZE YAPILAN SALDIRI”


11. Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nın açılış törenlerini televizyondan seyrederken takdim görevlisi sunucunun yaptığı büyük gaf affedilir gibi değildir. Programın tarih bölümüne girişte Trabzon’un kuruluşunu; “Trabzon M.Ö. 7. yüzyılda Miletliler tarafından kuruldu” şeklindeki talihsiz ifadeler beni ziyadesiyle rahatsız etti, milli gururumu ve Türklük şuurumu derinden yaraladı.


Bu basit bir program değildi. Bütün dünyanın gözleri ve bakışları bu program üzerinde idi. Devletin başbakanı, bakanları, bürokratları, yerli ve yabancı yüzlerce gözlemci, gazeteci pür dikkat dinleme durumunda idi.


Onun için söylenen her sözün ve her kelimenin dikkatle seçilmesi ve söylenmesi gerekirdi.


Amma takdimci öyle yapamadı veya yapmadı ve Türk tarihine kara bir leke sürer gibi zehir kustu.


Yabancılan, Türk düşmanları ve özelikle de fanatik Rum militanları hep Trabzon’un kuruluşunu M.Ö. 7. asırdaki Miletliler’in gelişine bağlarlar. Türklere karşı olan düşmanlıkları ve aşağılık kompleksleri sebebiyle de yapacakları çirkeflik de budur. Tıpkı Ziya Paşa’nın dediği gibi ,


“Bed asla necabet mi verir üniforma
  Zer-duz plan ursan eşek yine eşektir”


Bir tarihi gerçektir ki, Trabzon’u, M.Ö.4000’li yıllarda (Bunu 5000 hatta 7000’li yıllara indirenler da vardır) Orta Asya’dan göç eden Turanî dediğimiz Türk kavimleri, Kafkasya üzerinden Karadeniz sahillerine inerek kurmuşlardır. Zaman içinde oluşturdukları şu şehrin etrafını da surla çevirerek yaşamaya başlamışlardır.


Bu kuruluştan binlerce yıl sonra, M.Ö. 756 yılında Yunanistan’ın Milet şehrinden kalkan bir askeri filo, Ege Denizi, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nı geçerek Karadeniz’e açılmışlar, önce Sinop Kalesi’ni kuşatarak savaşıp almışlar, buradan yollarına devam eden askeri filo, Trabzon Kalesi önüne gelerek şehri kuşatmışlar ve çetin bir savaş sonunda kaleyi düşürerek galip gelmişlerdir. Kale içinde yaşayan Türklerin büyük bir bölümünü katletmişler, bir kısmını da esir etmişlerdir. İşte Miletli Rumların Trabzon’a ilk geliş şekli ve tarihi budur.


M.Ö. 756 tarihi Trabzon’un kuruluş tarihi değil, Miletli sömürgeciler tarafından işgal ediş tarihidir. Bu tarihi Trabzon’un kuruluş tarihi olarak gösterme sevdası, iddiası bir yalan olup, Yunan Megalo-İdeasına uşaklık etme sevdasıdır. Bunun Uluslararası bir organizede Türk Devleti’nin üst düzey yöneticilerinin önünde söylenmiş olması büyük bir cüretkârlık, terbiyesizlik ve bir yerde de cahilliktir. Böylesine yetersiz ve kötü niyetli kişileri mikrofon başına geçirip Türk milletinin tarihine hakaret ettirmek ise büyük bir sorumsuzluktur.


Trabzon’un ne zaman ve kimler tarafından kurulduğuna dair yerli ve yancı kaynaklara dayanan daha etraflı açıklamalar 2010 yılında Trabzon Belediyesi yayınları arasında çıkan ‘Trabzon’un Fethi” isimli eserde de yapılmıştır.


İlgi çekicidir, Gençlik Olimpiyatı sebebiyle, Dünya Ticaret Merkezi’nde kültür etkinlikleri için oluşturulan reyonlarda dağıtılan Trabzon ile ilgili kitaplardan Valiliğin ve Ticaret Sanayi Odası’nın el kitaplarında “Trabzon’un kuruluşu M.Ö. 2000’li yıllara iner” denilirken. Trabzon Belediyesi’nin bu etkinlikler için bastırılan 2011tarihli kitapçığında ise “M.Ö.7. yüzyıl” denme çirkefliği gösterilerek, Trabzon’a ve Trabzon tarihine en büyük hatada bulunulmuştur. Haziran 2011 tarihli Zağnos Dergisi’nde ise Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun imzası altındaki yazıda ise “Trabzon 4000 yıllık tarihi ile pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış, kuruluşundan itibaren Türk Milleti’ne yurt olmuş bir şehirdir” denilmektedir.


Demek ki, kimin ne yaptığı belli değil ve her önüne gelen dilediği gibi söyleyerek yazarak, dünya önünde bizi mahcup ediyor, kendi tarihimize yine bizden birileri hakaret edebiliyor, düşmanın yapamadığı saldırıları yapabiliyor. Bu ne büyük cüret ve bu ne büyük terbiyesizlik…


Bir diğer husus da, açılış sırasında ülkelerin ekipleri geçerken Kıbrıs Rum kesimi oyuncularının aynı sunucu tarafından “Kıbrıs Devleti !” denilerek takdim edilmesi ile Türk kesiminin Devletin Başbakanı önünde inkâr edilmiş olması ise ayrı bir fecaattir, ayrı bir yürekler acısı durumdur.


Ben bir Türk vatandaşı olarak ve bir Trabzonlu olarak, ömrünün 70 yılını Trabzon kültürüne adamış bir sevdalı olarak takdimciyi ve sorumluları millet önünde kınıyorum.


Kaynak: İlkhaber-27 Temmuz 2011 Çarşamba

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder