25 Temmuz 2011 Pazartesi

GÜRDOĞAN, BAŞBAKAN’A SUNULMAK ÜZERE DOSYA HAZIRLADI!


Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları’nın açılış töreni için Trabzon’a gelecek olan Başbakan Erdoğan’a yaşadıkları ihracat sorununu iletmek için dosya hazırladı.


Başkan Gürdoğan, geçtiğimiz hafta Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen, Trabzon Shopping Fest 2011 – İndirim Günleri’ne ilişkin basın toplantısı sonrası konuyu Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na da aktardı.

Başkan Gürdoğan, Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’na,

"Ne yapıp edip bu dosyayı Başbakan’a ulaştırmamız ve sorunun çözümü için Rusya Devlet Bakanı Putin’i araması gerekiyor. Bu sorun başka türlü çözülemez. Sayın Başkan bu konuda sizden destek bekliyoruz. Konu bölgemiz için olduğu kadar ilimiz için de çok önemli" dedi.

Başkan Gümrükçüoğlu da bu konuda Gürdoğan’a yardımcı olacağını ve konuyu Başbakan Erdoğan’a aktaracaklarını söyledi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon Limanından Rusya’ya yapılan ihracat sevkiyatlarının durması üzerine konuyu Başbakan Erdoğan’a taşıyarak, sorunu çözmesini isteyecek.

‘3 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI’

Konuya ilişkin bilgi veren DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan,

"Bilindiği üzere, Rusya Federasyonu’nun 2010 yılı Eylül ayından itibaren Trabzon’dan 20’ye yakın tarifeli geminin çalıştığı Sochi Limanının kapatması akabinde Trabzon ilinden çalışan gemilerin diğer İllere kayması sonucu Trabzon ekonomisi büyük darbe almış ve aynı zamanda da bu gemi ve Tırlar da çalışan 3000’e yakın kişi işsiz kalmıştır" dedi.

‘İHRACATÇI KARA KARA DÜŞÜNÜYOR’

‘Şu anda Rusya’ya yapılan sevkiyatların sadece Novorossisk, Gelencik ve Tuapse limanlarına yapılabilmesi ve bu limanlarda da yaşanan aşırı yoğunluğun gemilerin bekleme süresini uzatması ihracatçılar için büyük zaman kayıpları ile maliyet artışlarına sebebiyet vermektedir’ diyen Başkan Gürdoğan, bunun yanında, Trabzon’a yakın olan ve Sochi Bölgesindeki müşterilere ulaştırılan yüklerin boşaltmasının yapıldığı Tuapse Limanı çıkışlarına da Rusya Federasyonu’nun kısıtlama getirdiğine işaret ederek,

"Rusya’nın bu bölgelere sadece 11 metrenin altındaki küçük tonajlı taşıtların girişine müsaade etmesi, 5 aydır süren Köprü tamiratı gerekçe gösterilerek TIR’ların Tuapse Limanına girişine müsaade edilmemesi, binbir emek ve uğraş sonucu kazanılan Rusya pazarının kaybedilme endişesi ihracatçımızı kara kara düşündürmektedir" ifadelerini kullandı.

‘RUSYA PAZARINI KAYBETMEYLE
KARŞI KARŞIYAYIZ’

Söz konusu uygulamanın yavaş yavaş Rusya Federasyonu’nun Karadeniz Bölgesindeki Trabzon iline yakın limanların kapatılacağını gösterdiğini söyleyen Gürdoğan, Tuapse Limanı’nın da kapatılması akabinde Rusya pazarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalınacağını söyledi. Türk gemilerinin şu anda sadece Novorossisk Limanı’ndan çalıştığına işaret eden Gürdoğan,

"Sochi ve civarının meyve-sebzesinin yanı sıra 2014 Kış Olimpiyatları için Sochi Bölgesine gitmesi gereken inşaat malzemelerinin de gidememesi gibi bir durum ortaya çıkmıştır. Bu da Trabzon Limanı’nın Rusya ile bağlantısının tamamen kopmasına neden oldu. Daha önceki girişimlerimizle, Adler Limanı’na ilişkin yaptığımız anlaşma sonrası yüklerimiz buraya tam da gideceği sırada yaşanan son gelişmeler Rusya’ya yapacağımız ihracatı durdurmuş durumda" diye konuştu.

Gürdoğan şunları söyledi:

"Sochi limanına alternatif olacak ve Trabzon ilimize yakın mesafede bulunan Adler (Imeretinsky) Limanının açılması konusunda, Bakanlığımız mensupları ile Rusya Federasyonu’na giderek Adler Liman işletmeciliğini yapan firma ile Birliğimiz arasında protokol imzalanmıştır. Bu protokol kapsamımda limanın kullanımı yanında, Trabzon ilinden bu limana tarifeli gemi seferlerinin başlatılması güvence altına alınmış ve ayrıca liman hizmet ücretlerinde de % 30 indirim sağlanmıştı. Ancak, Rusya’daki çeşitli çıkar gruplarının Rus Ulaştırma Bakanlığına yaptığı baskı sonucu, Rus Ulaştırma Bakanlığı Adler Limanına Trabzon ilinden yaş meyve ve diğer yüklerin taşınmasına müsaade etmemektedir."

‘BAKANLAR ARASI GÖRÜŞMELER SONUÇ
VERMEDİ, BAŞBAKAN’A ANLATACAKLAR’

Başkan Gürdoğan sorunun çözümü için iki ülke bakanları arasında yapılan girişimlerin hiçbir sonuç vermediğinin altını da çizerek, konuyu bugün Trabzon’a gelecek olan Başbakan’a bizzat iletip sorunu çözmesini talep edeceklerini söyledi. Başkan Gürdoğan,

"Daha önce Akdeniz Sineği sorununu da bizzat Başbakanımıza iletmiştik, kendisi de direkt olarak Putin’i arayarak sorunu çözmüştü. Olimpiyat Oyunları nedeniyle Trabzon’a gelecek olan Sayın Başbakanımıza bu konunun aciliyetini, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin bu konudan dolayı mağdur olduğunu, bu mağduriyetin giderilmesi için kendisinden bizzat girişimde bulunmasını rica edeceğiz. Çünkü Karadeniz için Rusya ticareti olmazsa olmazdır. İşin en acı tarafı da Rusya’ya ticaretin ilk başladığı il olan Trabzon şu an için bu durumdan ekonomik olarak büyük darbe almakta ve Rusya pazarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalınması ile onarılması büyük darbeler vuracaktır" diye konuştu.

‘KAMUOYUNDAN DESTEK YOK’

Kamuoyunda bu konuda gerekli girişimlerin olmadığı konusunda da sitemlerini ileten Başkan Gürdoğan,

"Her ne kadar rakamlar Trabzon rakamı olarak açıklansa da bu rakamlar kanuni merkezleri bulunan ihracatçılarımızın ihracatlarını Samsun ve diğer İllerden yaptıkları ve bu durumun da İl ekonomine bir katkısının olmadığı gerçeğini herkesin görmesini istemekteyiz.”

‘ANCAK BAŞBAKAN ÇÖZER’

Gürdoğan sorunu ancak Başbakan Erdoğan’ın girişimlerinin çözeceğine değinerek,

"Trabzon’dan Rusya ya çalışan gemilerin diğer illere kayması il ekonomisi yanında istihdamına da büyük darbe vurduğunu ve limandan gemilerin çalışmaya başlaması ile il ekonomisi ve istihdamının tekrar yükselişe geçeceğini belirtti. Trabzon ilinin lojistik alt yapısı güçlü olması nedeniyle, Rusya ya yapılan denizyolu taşımalarında birçok avantajı sunmaktadır" dedi.

Günebakış-24.07.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder