13 Temmuz 2011 Çarşamba

JİTEM'LE İLGİLİ BAKANLIK AÇIKLAMASI!


Adı karanlık cinayetler ve faili meçhullerle gündeme gelen JİTEM'le ilgili İçişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı.


Bakanlık, bölücü terörle mücadelede etkin istihbarat sağlanması amacıyla 1987'de Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı bünyesinde kurulan Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın adının, 1988'de Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) olarak değiştirildiğini aktardı. Yapılanmanın, 1990'da reorganizasyona tabi tutularak, tekrar önceki adıyla çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Açıklamada, birimin çalışmalarına bu doğrultuda devam ettiği ifade edildi. Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, JİTEM'in varlığını kabul etmemişti.

JİTEM'le ilgili açıklamalara dün bir yenisi daha eklendi. Bu kez açıklamanın sahibi İçişleri Bakanlığı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli Albay Arif Doğan'ın kamuoyuna yansıyan birtakım açıklamaları nedeniyle JİTEM ile ilgili başlattığı soruşturmada, oluşumun, İçişleri Bakanlığı'nın onayı olmadan ve Genelkurmay'ın görüşü alınmadan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın kendi inisiyatifiyle kurulduğunu aktarmıştı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel'e Jandarma Genel Komutanlığı'ndan verilen cevapta, JİTEM adlı oluşumun, 1990 yılında sonlandırıldığı ileri sürülmüştü. Genelkurmay Başkanlığı, JİTEM davasına bakan Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin birimle ilgili sorusuna Aralık 2009'da cevap vermişti. Yazıda, başkanlık bünyesinde 'JİTEM' adında kurulmuş herhangi bir birimin mevcut olmadığı savunulmuştu. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda ise kuruluş ve kadrolarında JİTEM adı altında birim bulunmadığı ve geçmişte de böyle bir kadro oluşturulmadığı iddia edilmişti.

JİTEM'in kurucusu olarak bilinen emekli Albay Arif Doğan ise birimin varlığını doğrulamış ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın JİTEM'den haberinin olduğunu açıklamıştı. Doğan, "İstihbarat raporları Jandarma Genel Komutanlığı'na 'JİTEM' ibareli olarak geçiliyordu. Aynı raporlar Genelkurmay Başkanlığı'na da gönderiliyordu. JİTEM tasfiye edilmedi, donduruldu" ifadelerini kullanmıştı.

İçişleri Bakanlığı dün akşam saatlerinde JİTEM'le ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bölücü terörle mücadelede etkin istihbarat sağlanması amacıyla 1987'de Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı bünyesinde kurulan Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı'nın adının 1988 yılında Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı (JİTEM) olarak değiştirildiği aktarıldı. Birimin, 1990'da reorganizasyona tabi tutularak, tekrar önceki adıyla çalışmalarına devam ettiği bildirildi. Açıklamada, söz konusu birimin çalışmalarını bu doğrultuda sürdürdüğü kaydedildi.

www.timeturk.com - 13 Temmuz 2011 Çarşamba - 09:51

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder