23 Temmuz 2011 Cumartesi

‘KARADENİZ'; 'ARSENİK DENİZİ' Mİ OLACAK?


Karadeniz'e bırakılan arsenikler, Karadeniz’in yapısını bozdu. Hem deniz yaşamı ve hem de denizden çıkarılan deniz ürünleri sağlığımızı tehdit ediyor.



HABER MERKEZİ / TIMETURK

Ukrayna Çevre Örgütü Sitall, 2. Dünya Savaşı’nda Almanların ve 1956’da ise Sovyetler’in Karadeniz’e attığı kimyasal silah dolu binlerce varil ve konteynerlerin çürümeye başladığını bildirdi. Örgüten yapılan açıklamada "Arsenik oranı normalin yüz misli, Karadeniz her an ölü deniz olabilir" denildi.

Karadeniz’in yakın gelecekte büyük bir kimyasal felaketle karşı karşıya kalacağı belirten “Sitall” yöneticisi Genadiy Rubtsov;

"Kırım yarımadası açıklarında Almanların İkinci Dünya Savaşı (1939-1945) sırasında denize attığı 1200 varil kimyasal silahla, 1956 yılında ise Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev’in emriyle Azak denizi açıklarına atılan 360 konteynerin garanti sürelerini doldu. Bu ndenle Karadeniz yaşam tehlike altında" dedi.

Rubtsov açıklamasında, sadece İkinci Dünya Savaşı’nda Almanların denize attığı bir varil arseniğin 40 kilometre çapındaki bir alanda canlı bırakmayacağını belirtti. Çevre örgütü yetkilisi Rubtsov;

"1200 varil arsenik ise 48 bin kilometrelik alanı zehirleme kapasitesinde. Karadeniz’i tehdit etmeye başlayan ikinci kimyasal silah mezarlığı Azak denizi açıklarında...”

SON KULLANIM TARİHİ DOLDU

“55 yıl önce Sovyet rejimi tarafından buraya atılan 360 konteyner kimyasal silah, arsenikten bin kat daha tehlikeli İprit, Zarin, Zoman ve Lyuizit'le dolu. Üstelik buradaki konteynerlerin son kullanım tarihi de belli. Sovyet askeri arşiv belgelerine göre konteynerler 2010 yılında garanti süresini doldurdu. Fakat hiç kimse bu konuda bir önlem alma niyetind değil"

ACI FATURAYI HEPİMİZ ÖDEYECEĞİZ

Karadeniz’e geçici muhafaza koşuluyla yıllar önce bırakılan kimyasal silahın çıkartılması için günümüzde hiçbir çalışmanın yapılmadığını vurgulayan Ukrayna çevreci örgütü:

“Yarın öbür gün kimyasal silahların acı faturasını sadece Ukrayna değil, Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkeler ödemek zorunda kalacak” dendi.

Örgüt açıklamasında çevre ülkeleri ve BM'ye çağrıda bulunarak "acil önlem alın" dedi

www.timeturk.com - 22 Temmuz 2011 Cuma - 12:19

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder