28 Temmuz 2011 Perşembe

KOSOVA'DA SON DURUM


Kosova'nın kuzeyinde çıkan şiddet olaylarının ardından, Kosova'da güvenlikten sorumlu uluslararası barış gücü KFOR, Yarina ve Bırnyak sınır geçişlerini kontrol altına aldı.


KFOR Komutanı Alman General Erhard Bühler, yaptığı yazılı açıklamada, Kosova'nın bütün bölgelerinde yaşayanlara sükûneti korudukları için teşekkür ederek, "şiddet ve işgal" olaylarına karışmadıkları için onlarla gurur duyduğunu ifade etti.


Sınır kapılarında komuta emrinin KFOR Komutanının yetkisine geçtiği, Yarine sınır geçişinin kapatıldığı, Bırnyak sınır geçişindeyse güvenlik gerekçesiyle sıkı kontrol uygulandığı kaydedildi.


Öte yandan KFOR'un barış, güvenlik ve hareket özgürlüğünün sağlanması amacıyla birliklerini kuzeye kaydırmaya devam ettiği belirtilirken, Kosova'da ve özellikle ülkenin kuzeyinde bütün sivillerin serbest hareket etmelerine saygı gösterilmesi istendi.
KFOR, dün çıkan şiddet olaylarıyla ilgili soruşturma başlatılacağını da bildirdi.


SIRP PARTİSİNDEN KINAMA


Öte yandan Kosova Meclisinde milletvekilleri bulunan Sırp partisi Bağımsız Liberal Parti (SLS), Kosova'nın kuzey kesiminde çıkan son şiddet olaylarını sert bir dille kınadı.


Başbakan Yardımcısı ve SLS Genel Başkanı Slobodan Petroviç'in imzaladığı bildiride,

"Eğer geleceğimizi şiddetin belirlemesine izin verirsek, artık düzeltme şansımız olmayacaktır. Yurttaşların korkusuz, şiddet ve olaylardan uzak yaşayabilmeleri için müzakerelere şans vermeliyiz. Daima Balkanlı değil, bir keresinde de Avrupalı olalım" denildi.


SLS'nin bildirisinde, çıkan olaylardan üzüntü duyulduğu ifade edilerek, uzlaşmanın uluslararası toplulukla işbirliği içinde sağlanabileceği kaydedildi.


Güvenliği ve hukuk düzenini sağlayan kurumlara saldırıların kabul edilemeyeceğinin vurgulandığı bildiride, yurttaşlara Kosova barışına katkı yapmaları çağrısında bulunuldu.


AA


Timetürk - 28 Temmuz 2011 Perşembe - 20:15

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder