5 Temmuz 2011 Salı

YENİ KABİNE YARIN AÇIKLANIYOR


Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Gül'den yeni hükümeti kurma görevi alan Başbakan Erdoğan yarın ‘Ustalık Kabinesi' olarak nitelendirilen yeni kabineyi açıklayacak.


Muhtemel Bakan Adayları...

Başbakan Erdoğan’ın yeni hükümetin oluşumu için “milat” olarak verdiği TBMM Başkanlığı seçimleri dün gerçekleştirildi.

Cemil Çiçek’in TBMM Başkanlığı koltuğuna oturmasıyla birlikte, AK Parti liderinin “ustalık kabinesi olacak” dediği 61. hükümet için geri sayım da başladı.


Erdoğan’ın listeyi yarın Köşk’e sunması bekleniyor.

Erdoğan dün Grup başkanvekili seçimlerinin yapıldığı parti grup toplantısından ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine kabine listesini Köşk’e sunacağı tarih için “Çarşamba gibi” ifadesini kullandı. Kabine’nin yapısına ilişkin ilk sinyal de dünkü grup toplantısında yapılan seçimlerle verildi.

Geçen dönem AK Parti Grup Başkanvekili olarak görev yapan 5 isimden Nurettin Canikli, Ayşenur Bahçekapılı ve Mustafa Elitaş olmak üzere 3 ismi aynen koruyan Erdoğan, Bekir Bozdağ ve Suat Kılıç’ı yeniden aday göstermedi. Hukukçu kökenli Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Bozdağ ve Kılıç’ın yerine AK Parti’nin 2 yeni grup başkanvekili oldu. Erdoğan’ın Bozdağ ve Kılıç’ı hükümete taşıması bekleniyor. Bozdağ’ın ismi Adalet Bakanlığı, Kılıç’ın ismi ise Gençlik ve Spor Bakanlığı için teleffuz ediliyor.

Edinilen bilgiye göre 323 milletvekilinin katıldığı gruptaki seçimlerde, Canikli, Elitaş ve Aydın katılan tüm milletvekillerinin tam desteğini alarak grup başkanvekili seçilirken, Bahçekapılı’ya 316, Ünal’a ise 321 oy çıktı.

‘Bakanlık’ kutlaması

Grup toplantısının ardından milletvekilleri yeni seçilen Grup Başkanvekillerinden çok, dünkü seçimlerle Grup Başkanvekilliği sıfatını yitiren Bozdağ ve Kılıç’ı tebrik kuyruğuna girdi.

Grup Başkanvekilliği görevine bu dönem de devam edecek olan Mustafa Elitaş, “Grup Başkanvekili seçildik bizi kutlayan yok. Bu arkadaşlar grup başkanvekilliğinden düştü ama herkes onları kutluyor” esprisini yaparken, Bozdağ ve Kılıç’ın yeni kabinede görev alması bekleniyor. Bozdağ’ın ismi Adalet Bakanlığı, Kılıç’ın ismi de Gençlik ve Spor Bakanlığı için telaffuz ediliyor.

Kulislerde Erdoğan’ın yeni kabinesinde mevcut bakanlarının büyük bölümünü koruyacağı ancak tecrübeli bakanlarının görev alanlarında değişikliğe gidebileceği, Bozdağ ve Aydın gibi iki üç dönemdir milletvekili olan isimlerle takviye edeceği hükümet kadrosuna bu dönem yeni seçilen milletvekillerinden ise en fazla 3-4 ismi alacağı ifade ediliyor.


İŞTE MUHTEMEL BAKAN ADAYLARI

Seçimler nedeniyle koltuklarını bağımsızlara bırakmak zorunda kalan Adalet eski Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım ve İçişleri eski Bakanı Beşir Atalay’ın kabineye geri dönmesi bekleniyor. Ergin ve Yıldırım’ın yeni hükümette eski bakanlıklarına geri dönebilecekleri ya da Başbakan Yardımcısı olarak değerlendirilebilecekleri ifade edilirken, Atalay’ın ise Milli Eğitim Bakanlığı için ismi geçiyor. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun ismi de Başbakan Yardımcıları arasında sayılıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Ali Babacan’ın aynı konumlarını korumaları beklenirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Devlet Bakanı Faruk Çelik’in de Başbakan yardımcılıklarının gündemde olduğu kaydediliyor. Çelik’in, Mehdi Eker yerine Tarım Bakanlığı’na getirilmesi de olasılıklar arasında dillinderiliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün içişleri Bakanlığı’na kaydırılabileceği ifade edilirken, Zafer Çağlayan’ın Ekonomi Bakanı yapılabileceği belirtiliyor. Egemen Bağış, Ertuğrul Günay, Mehmet Şimşek, Ahmet Davutoğlu, Taner Yıldız, Hayati Yazıcı, Veysel Eroğlu’nun kabine üyeliğini koruyacak isimler olduğu kulislerde konuşulurken, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik, Reha Denemeç, Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Bülent Gedikli, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, iktidar grubunun yeni vekilleri Hak-İş eski Başkanı Salim Uslu, TOKİ eski Başkanı Erdoğan Bayraktar, Erdoğan’ın eski danışmanları Nabi Avcı, Yalçın Akdoğan, Kamu Düzeni ve Güvenliği eski müsteşarı Muammer Güler, Sanayi Bakanlığı eski müsteşarı Ali Boğa’nın isimleri kulislerde “potansiyel bakan adayları” olarak dillendiriliyor.

Kulislerde TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin’e ise bu dönem her hangi bir görev verilmeyebileceği konuşuluyor. Eski Meclis Başkanlarından Köksal Toptan’ın ismi ise Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı ve yeni Anayasa için oluşturulması planlanan Uzlaşma Komisyonu Başkanlığı için geçiyor.

Vatan

Y.Kaynak: www.turktime.com - 5 Temmuz 2011 - 06:20

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder