7 Şubat 2011 Pazartesi

KARADENİZLİ EV HANIMLARI; HEDİYELİK SÜS EŞYASI ÜRETİYOR


Karadenizli ev hanımları "Mum İçinde Trabzon Tarihi” projesi kapsamında turizmdeki hediyelik süs eşyası sektörüne yeni ürünler kazandırarak, üretici oluyorlar.



Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca Avrupa Birliği Kadın İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı çerçevesinde hazırlanan "Mum İçinde Trabzon Tarihi" projesini gerçekleştiren ev hanımlarını ziyaret ederek gelişmeler hakkında bilgi aldı.


30 ev hanımının katıldığı projeyi inceleyen Vali Kızılcık’a Trabzon Vali Yardımcısı Mahmut Halal ve Trabzon Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk eşlik etti.


Karadeniz kadının girişken bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Vali Kızılcık, "Mum İçinde Trabzon Tarihi” projesinin burada kalmayacağını ve Karadeniz kadının işkadını olarak ortaya çıkacağını düşündüğünü söyledi.



Projenin amacının kadınların sosyalleşmesini ve meslek sahibi olabilmelerini sağlamak olduğunun altını çizen Vali Kızılcık,


“Bu projede asıl amacımız sizin hem sosyalleşmenizin sağlanması hem de bir meslek sahibi olmanızı sağlamaktı. Bu konuda önemli bir aşama kaydettiğimizi görmüş olduk. Kazandığınız bu meslekle kendinize ekonomik bir kazanç elde edeceksiniz ve kendinize olan güveninizde artacak” ifadelerine yer verdi.


"Mum İçinde Trabzon Tarihi" projesinde seçilen alanın nadir seçilen bir sanat dalı olduğunu belirten Vali Kızılcık, konuşmasına şöyle devam etti:


“Bu da sizin bu projede daha etkili olmanızı sağlayacak. 2011 Olimpiyatlarında da katılımcıların akıllarında kalan objelerden biri de bu emekleriniz olacaktır. Hem tarihi ve kültürel özelliklerimizi daha iyi tanıtacağız hem de bundan gelir elde edeceğiz. Bu projeye katılmanız ve bu projede gerçekleştirdiğiniz performanstan ötürü sizleri tebrik ediyorum. Karadeniz hanımları girişken bir yapıya sahiptir. Ben eminim ki bu proje burada kalmayacak. KOSGEB ve diğer birimlerden sağlayacağınız desteklerle bu ve benzeri ürünlerin satıldığı mekânların açılacağını düşünüyorum.”


"Mum İçinde Trabzon Tarihi” projesine katılan ev hanımları proje ile kendilerine olan güvenlerinin arttığını kaydettiler.


Proje eğitiminin ardından ev hanımlarına pazarlama konusunda eğitim verileceği kaydedildi.

Öte yandan Trabzon Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca hazırlanan projenin maliyeti 97.500 Euro olup bunun yüzde 90'ı Avrupa Birliği Hibe Programından karşılanacak, yüzde 10'luk kısmı ise vakıf tarafından finanse edilecek. Projeyi; yeni üretim ilişkileri içerisinde yer alamayan ve mesleki beceri açısından dezavantajlı olan 19-39 yaş arası kadınlar başta olmak üzere, kentin diğer sosyo-ekonomik düzeyi düşük mahallelerinde yaşayan 30 işsiz kadın yürütüyor.

Proje kapsamında çalışan 30 kadın, Trabzon’un tarihi, turistlik yerlerinden olan Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Ayasofya Müzesi’ni mum olarak yapıyor ve turizmdeki hediyelik eşya sektörüne kazandırıyor.



Programın ardından Vali Kızılcık da, Atatürk Köşkü’nün mum kalıbını kendi elleriyle döktü. (V.B.) - 07.02.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder