14 Ocak 2019 Pazartesi

LİVERA KALANDAR FESTİVALİ, MAÇKA'NIN YAZLIK (LİVERA) MAHALLESİNDE COŞKUYLA KUTLANDI

TRABZON - Doğu Karadeniz bölgesinin bazı yerlerinde yöresel geleneklerinden biri olan ve halen daha yaşatıla gelen geleneksel oyunların oynandığı eski Türk geleneği olan Kalandar Gecesi (Rumi Yılbaşı) kutlama geleneği, Maçka'nın Yazlık Mahallesi'nde yoğun katılımla gerçekleşti.

Geceleyin havanın soğuk olmasına rağmen kutlamalarınaYoğun bir katılımla gerçekleşen Kalandar Gecesi etkinliklerine; Ak Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Trabzon Hızırbey Vergi Dairesi Müdür Bilal Dizdaroğlu, TURSAB Doğu Karadeniz Başkanı Volkan Kantarcı, Trabzon Rehberler Odası Başkanı Davut Demir, Yazlık Mahallesi Muhtarı Erol Sarıtaş, sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.


Mahalle meydanında Maçka Turizm İktisadi ve Sosyal Atılım Derneği, Sümela Maçka havacılık ve Doğa Aktiviteleri Derneği, Yazlık köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Yazlık Mahallesi Muhtarlığının organizasyonun "Geleneksel 6. Livera Kalandar Festivali" adı altında icra edilen programa yaklaşık 800 kişi katıldı.

Programda; mahalle meydanında ateşler yandı, mahalle sakinlerinin evde hazırladığı mısır, patates, karalahana dolması vs. gibi yiyecekler katılımcılara ikram edildi.

Ardından mahallenin gençleri, ilginç kostümler giydiler. Kimi ormancı, kimi yaşlı bir dede, kimi doktor, kimi damat, kimi koyun kılığına büründü. Sahnede Kalandar torbası adlı tiyatro gösterisi yaparak torba atma geleneğini canlandırdılar. Ardından müzik dinletisi ve horon gösterileriyle program sona erdi.

KALANDAR (RUMİ YILBAŞI) NEDİR?

Kalandar, Trabzon ve çevresinde miladi takvime göre 14 Ocak'a denk gelen Rumi Takvim'e göre ise; yılın ilk gününü yerel takvimde yılın ilk ayı olan Ocak ayını tanımlamak için kullanılan terim olarak biliniyor. Kalandar'ın birinci günü, Miladi Takvim'e göre Ocak ayının 14. gününe tekabül eder.

Bu günde insanlar, evlerine ilk giren kişinin aile arasında ve halk arsında sevilen ve sayılan kişi olmasına, bu kişinin bir yıl boyunca kendilerine uğur getireceğine inanırlar, mecbur kalmadıkça istenmeyen kişilere kapılarını açmazlardı.

Bu gece özellikle gençler, çeşitli kıyafetlere bürünerek, evlere çanta atarak gizlenirler, çantaya konular yiyecek ve diğer eşyalar gülüşmelere ve eğlencelere vesile olur ve toplanan yiyecekler, yakılan ateş etrafında toplanan gençler ve vatandaşlar arasında anlatılan çeşitli hikâyeler eşliğinde gece geç vakte kadar devam eden eğlencelerde yenirdi.  

Halk Arasında ve Resmiyetteki Rumi Aylar

1. Zemheri – Kanun-i Sani: (14 Ocak – 13 Şubat), 2. Küçük: – Şubat (14 Şubat – 13 Mart), 3. Mart - Mart: (14 Mart – 13 Nisan), 4. April – Nisan: (14 Nisan – 13 Mayıs), 5. Mayıs – Mayıs: (14 Mayıs – 13 Haziran), 6. Kiraz – Haziran: (14 Haziran – 13 Temmuz), 7. Orak – Temmuz: (14 Temmuz- 13 Ağustos), 8. Ağustos – Ağustos: (14 Ağustos – 13 Eylül), 9. İlk Güz – Eylül: (14 Eylül – 13 Ekim), 10. Orta Güz – Ekim: (14 Ekim – 13 Kasım), 11. Son Güz – Kasım: (14 Kasım – 13 Aralık), 12. Kara Kış – Kanun-i-Evvel: (14 Aralık – 13 Ocak).

Kasım Günleri (8 Kasım – 5 Mayıs), Hızır Günleri (6 Mayıs – 7 Kasım) gibi mevsimler, Erbain (40 Gün) – 22 Aralık – 31 Ocak, Hamsin (50 Gün) – 1 Şubat – 21 Mart gibi mevsim günleri, Cemre'nin Havaya Düşmesi, Cemre'nin Suya Düşmesi, Cemre'nin Toprağa düşmesi gibi ilkbahara doğru giden meteorolojik olayları, Kocakarı, Abril Beşi, Gün Dönümü ve Sitte-i Sevr gibi soğuk günler vardır.
 

14.01.2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder