18 Temmuz 2010 Pazar

Nazarbayev: Kazakistan Nabucco'ya Dâhil Olmaya Hazır

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya ve Hazar Enerji Kaynaklarının Türkiye Üzerinden Avrupa'ya Ulaştırılmasını Öngören Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesine Dâhil Olmaya Hazır Olduklarını Açıkladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattı projesine dâhil olmaya hazır olduklarını açıkladı. Astana'da ortak bir basın toplantısı düzenleyen Nazarbayev, projeye katılımlar içim Avrupa Birliği'nin (AB) daha fazla çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Nazarbayev, Nabucco doğalgaz boru hattı projesine hiç bir zaman karşı olmadıklarını kaydederek, "Nabucco konusunda Avrupa Birliği'nde çok konuşmalar yapıldı. Ancak bunlar uygulamaya yansımadı..." eleştirisini getirdi. Hazar Denizi'nin altından geçecek doğalgaz boru hattının, gerekse sıvılaştırılmış doğalgazın Hazar denizinden iletilmesi konusunun uygulamada ele alınması gerektiğini hatırlattı.

Komşu ülke Türkmenistan'ın da projeye dâhil olmak istediğini açıkladığını kaydeden Nazarbayev, "Onlar da projeye dâhil olmak istiyor. Türkmenistan için de Hazar Denizi geçişi probleminin çözülmesi gerekiyor... Avrupa Birliği'nin bu konuda aktif çalışmalı." tavsiyesinde bulundu.

Rusya'nın Güney Akım doğalgaz boru hattı projesine rakip olarak gelişen Nabucco, üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşacak. Yıllık 31 milyar metreküp doğalgaz taşınması beklenen hatla Avrupa Birliği ülkelerinin yıllık yüzde 5'lik doğalgaz ihtiyacı karşılanacak.

Kazakistan 3,3 trilyon metreküple dünyanın önde gelen doğalgaz rezervlerinden birine sahip. Üretimini sürekli artıran ülke 2010'da 45 milyar metreküplük bir üretim kapasitesine ulaşacak.

Nabucco doğalgaz boru hattının tedarik sorununun çözümü için Kuzey Irak'tan alım yapılması planlanırken, İran alternatifi tartışılıyor. Projenin uygulamaya geçebilmesi için en önemli sorun Hazar'ın statüsünün henüz netleşmemiş olması. Hazar Denizi'nin altına döşenecek bir doğalgaz boru hattı projesine Moskova'nın yeşil ışık yakması düşük bir ihtimal olarak değerlendiriliyor. Cihan Haber Ajansı (www.haberler.com)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder