25 Temmuz 2010 Pazar

BAKAN ERGÜN, TRABZON’DA İŞ DÜNYASIYLA BİR ARAYA GELDİ

Sanayi Ticaret Bakanı Nihat Ergün ayağının tozuyla TTSO’da esnaf, sanayici ve iş adamlarıyla bir araya gelerek dertlerini dinledi. Trabzon’nun Demiryolları ağına bağlanması tekrar gündeme geldi.

Bundan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayici, esnaf ve iş adamlarıyla bir araya geldi. Ve toplantıya katılanların karşısına çıkan Bakan Ergün’ün yanına Vali Kızılcık ve TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da yer aldı. Bakan Ergün burada esnaf, sanayici ve işadamlarının dertlerini dinledi. Sordukları sorulara cevaplar verdi. Demiryolu ulaşımı burada da gündeme geldi.

Ergün burada yaptığı konuşmada, Halkın şiddetle karşı çıkmasına rağmen bazı resmi zevat tarafından izin verilmesi istenen 15 Ağustos’ta Maçka Sümela Manastırı’nda yapılacak olan ayine de değindi. Ergün,

“Bazen elimizdeki fırsatı tehdit olarak görüyoruz. Burada bir takım tarihi eserler var. Sümela manastırı var. Dağın başında bir tehdit olarak mı, fırsat olarak mı duruyor, bunu çok iyi bir şekilde değerlendirmek lazımdır” dedi.

Bakan Ergün: “Buradaki turizm potansiyelinin daha da artmasıyla, turizm potansiyeli güçlendirecek aktivitelerle burada işadamlarımız arasındaki tanışıklığın meydana getireceği yeni işbirlikleri Rusya Pazarlarına aktif açılma olanakları bütün bunları sivil toplum örgütleri ve ileri gelenleri olarak elimizde hangi fırsatlar var. İçe kapanarak, Türkiye mesafe alamaz. Dışa açılacak ve ürettiği ürünleri dünya pazarlarına pazarlamak gerekir.”

“Projelere 100 bin lira destek veriyoruz. Bu gençler batırır parayı diyorlar. Batırırsa batırsın. Bu memleketin parasını kafası çalışan adam batırsın batıracaksa… Bundan sonra projesi olana her şey var. Para var, yeter ki, sen proje yap. Şimdiye kadar 180 kişiye destek verdik. Bunların içinden birkaç tanesi başarılı olsa, al sana işte Türkiye’nin Bil Gates’i.”

“Üniversite ile ilişkinizi kesmeyin. Karşılıklı etkileşim olmalı. Halk bizi etkilemesin diye üniversite içine kapanırsa böyle üniversite olmaz. Kapılarınız birbirimize açık olacak. Üniversitenin kapısı sanayiciye, halka açık olacak. Sekiz yıl içinde teknopark sayısı 2’ den 38’ e çıktı. Bin 300 firma teknoparklarda teknolojik araştırma yapıyor. 12 bin civarında mühendis, öğretim üyesi, teknik eleman; 4 binden fazla proje üzerinde çalışıyor”

Türkiye’nin ihracatının tam bir işbirliği ile kamu ve özel sektörünün 132 milyar dolara çıktığını belirten Bakan Ergün;

“Ülkemiz krize en son giren ve en erken çıkan ülke oldu. Bunun en büyük etkeni pazarlarımızı çeşitlendirmemiz ve tedbir almamızdı. Kamu maliyesi ve finans sektörü açısından örnek gösterilen ülkelerden biriyiz.

Her KOBİ’ye aynı desteği verme dönemi bitti. KOBİ’lerin kendi özelliklerine uygun esnek destekler vereceğiz. Siyaset ve sosyal engelleri de kaldırmamız gerekir. Ülkenin siyasi ve sosyal riskleri çok yüksekse engeller kaldırılmazsa istediğimiz kadar destek verelim, bunlar kalıcı gelişme sağlamaz. Siyasi riskler yüksekse kimse uzun vadeli kalıcı yatırım yapmaz. Üretimi bırakın harcama bile yapılmaz. Ayakkabı gömlek bile almaz insanlar. Yabancı paraya ve altına yönelir. Siyasi riskler sosyal riskler ekonomide böyle tahribatlar meydana getirme gücüne sahiptir. Gerçek ekonomik kalkınma güçlü demokrasi ve iyi işleyen hukuk sistemiyle yakından ilişkilidir”

Sivil tartışmalarla olgunlaşmış bir anayasaya ihtiyacımız var. 82 Anayasasını tartışmak yasaktı. 3 ay tartışmış olsaydık, o zaman 30 yıldır tartışmazdık. İnsanlar bunu tartışamadılar bile. Hele bir 15. Madde var. 30 yıl sonra hala böyle bir ayıbın Anayasamızda bulunması ne kadar doğru?

Bunun orada bulunuyor olması bile başlı başına bir ayıp. Yapılan yanlışların yargılanamazlığını Anayasada hüküm olarak tutmak başlı başına yanlıştır. O nedenle onu da kaldırıyoruz”
dedi.


HABER&FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU

TOPLANTIDAN BAZI KARELER:














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder