19 Haziran 2019 Çarşamba

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (İMO) TRABZON ŞUBESİ'NDEN ARAKLI'DA YAŞANAN SEL FELAKETİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

TRABZON - İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şubesi'nden Araklı ilçesi Çamlıktepe ve Yeşilyurt mahallelerinde meydana gelen sel ve heyelan dolaysıyla bir basın açıklaması yaptı.


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon Şubesi'nin Basın açıklaması:

"Trabzon ilimizin Araklı ilçesin de meydana gelen ve can ve mal kayıplarına sebep olan afet için ülkemize, Trabzon halkımıza ve tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Kaybettiğimiz canlara Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyoruz.

Afetin sebep olduğu maddi kayıpların da devletimiz tarafından bir an önce telafi edilmesini, mağdur olan vatandaşlarımızın daha fazla sıkıntı yaşamadan bu mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini bekliyoruz.

Dünya var olduğundan bu güne bu tür veya buna benzer şekilde milyonlarca olay meydana gelmiştir. Kısaca «doğa olayı» olarak tanımladığımız bu vakaları ‘Doğal Afet’ haline getiren ne yazık ki biz insanlarız.

Yıllardır, 'Doğa olayları doğal afete dönüşmesin' demekten ve bu olay ve afetlerin hepsinden hemen sonra hassas noktaları içeren açıklamalar yapmaktan bıkmadık ama artık 'DUR' denmelidir.

Kent Planlamalarındaki usulsüz müdahaleler, Plansız Yapılaşma, Kentsel ve Kırsal Alanlarda Projesiz Altyapı Çalışmaları, bölgemizde özellikle Dere ve Havzalara bilimsel ve teknik çalışmalar olmadan müdahaleler ve buna benzer birçok konuda yaptığımız uyarıları yenilemekten de bıkmayacağız.

Trabzon Araklı'da meydana gelen ve afete dönüşen bu olayın ardından, uygulamadaki gibi bilimsel ve teknik bilgi ve donanıma sahip olmadan kamuoyuna açıklamalar yapıldığını üzüntü ile izlemeye başladık!..

Bilim ve Teknik dışında yorum, açıklama yapanların, fikir yürütenlerin bu olayı afete çeviren zihniyetten farkı yoktur. Bilinmelidir ki; 50 yıldan fazla bir süredir bölgemizde bu doğa olayları, doğal afete dönüşmekte ve ilgili, ilgisiz, bilgili, bilgisiz olduğuna bakılmadan herkes konuşmakta, sadece suçlu aramaya odaklanmakta, çoğu kez de yanlış noktalara yönlenmektedir. Yıllardır konuyla ilgili açıklamalarımızda da önemle vurguladığımız birçok hususun göz ardı edildiği ve olaylara bilimsel açılardan yaklaşılması noktasında sorunlar olduğu ortadadır.

Afete dönüşen bu olayın ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü ve İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubemiz birlikte bir heyet oluşturmuştur. Bu heyetin yerinde yapacağı incelemelerin ardından bilimsel bakış açısı ile hazırlayacağı Rapor, tüm kamuoyu ile paylaşılacaktır. Saygılarımızla…"

19.06.2019


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder