13 Kasım 2010 Cumartesi

Azmi Köroğlu, Atatürk ile İlgili Kitabeyi sordu

Trabzon Düzköy İlçesi İl Genel Meclisi üyesi Azmi Köroğlu, ATATÜRK ile ilgili Kitabeyi sordu, Hasan Saka’yı hatırlattı.


KAFALARA TAKILAN SORU: KİTABE’Yİ KİM KALDIRDI?


Trabzon Düzköy İlçesi İl Genel Meclisi üyesi Azmi Köroğlu, Asım Aykan döreminde Atapark’da Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinde Trabzonlulara övgü dolu sözlerinin yer aldığı bir yazıt kitabenin yerinden söküldüğünü belirterek;


“Bu ayıbı Trabzon temizlemeli. Ya belediye yeniden bu yazıtı(kitabeyi) bir uygun bir yerde yeniden koymalı ya da biz il genel meclisi olarak, Trabzon’da uygun bir yere koyalım” önerisi getirdi..


HASAN SAKA’YI DA HATIRLATTI


Dünkü meclis toplantısında gündem dışı söz alan Köroğlu, Hasan Saka adının da hala Trabzon’da bir yere verilip yaşatılmadığını belirterek; “(Trabzon eski Milletvekili merhum) Ali Şükrü Bey için bir anıt park var. Olsun, ama Hasan Saka için de olsun” dedi..


ATATÜRK NE DEMİŞTİ...


Atatürk Trabzon’a yaptığı 15 Ekim 1924 tareihindeki ziyaretinde şunları söylemişti;


"Arkadaşlar, beş sene evvel ilk kez Samsun''a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın en ön safında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.


Sakarya Büyük Meydan Savaş alanında Üçüncü Tümen ile yetişen Trabzon evlatlarının savaş alanında gösterdikleri fedakarlıkların kıymetli hatırası daima dimağımda menkuş olarak kalacaktır. Bu vatan perver halka, o kahraman evlatlara sahip olan bu kıymetli memleketimizi bir Ermenistan çıkış yeri veya hayal edilen Pontus Krallığı ülkesi yapmak istek ve korkutmaları ne uğursuzdu! Şüphesiz o kabuslar sonsuzluğa dek hayal olmuştur.


Efendiler, vatanın bütünlüğünü, özgürlük ve bağımsızlığını sağlayan, milletimizi Cumhuriyet idaresine kavuşturan devrimimiz ekonomik refah ve saadetimizi, medeniyet aleminde layık olduğumuz mevkide sağlayacaktır.


Bu bol verimli, ahalisi zeki, müteşebbis, çalışkan olan Trabzon’umuzu az zamanda içerlere demir yolu ile bağlanmış, güzel bir rıhtım ve limanla donatılmış görmek, en seçkin amacımdır.


Trabzon, Türk toplumunda Cumhuriyetin zengin, kuvvetli, duygulu çok önemli dayanma kaynaklarından biridir. Böyle bir Cumhuriyet şehri gelecekte gereken bütün bayındırlık ve gelişmeye sahip olacaktır.


Sözlerime son verirken, muhterem Trabzonlulara sevgi ve saygılarımın, gösterdikleri samimi duyarlılıktan ötürü teşekkürlerimin iletilmesine aracı olmanızı dilerim."


HABER: Erdoğan TAFLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder