13 Kasım 2010 Cumartesi

“DÜNYA ÇOCUK KİTAPLARI HAFTASI” ETKİNLİKLERLE KUTLANDI



TRABZON’da, Trabzon Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünce Dünya Çocuk Kitapları Haftası kutlamaları nedeniyle bazı etkinlikler yapıldı.



08.11.2010 Pazartesi günü; Trabzon Atapark Varlıbaş Alışveriş Merkezinde; Kitap ve Kütüphane Karikatür Sergisi ve Boyama Çalışması,



09 Kasım 2010 Salı günü; “İlk Işık: Mustafa Kemal Atatürk” konulu Video Gösterimi, Çocuk Kitapları Sergisi, Boyama Çalışması,


10 Kasım 2010 Çarşamba günü; “İlk Işık: Mustafa Kemal Atatürk” konulu Video Gösterimi, Atatürk Kitapları Sergisi,




11 Kasım 2010 Perşembe; Öğrencilere Masal Dinletisi, Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç tarafından karikatür konusunda Sinevizyon Gösterisi,



12 Kasım 2010 Cuma; “İlk Işık: Mustafa Kemal Atatürk” konulu Video Gösterimi, kütüphaneden en fazla yararlanan çocuk seviyesindeki 10 okuyucuya verilmek üzere Ödül Töreni, Hikaye Dinletisi, öğrencilere yönelik Atölye Çalışması konularında etkinlikler yapıldı.



TRABZON İL HALK KÜTÜPHANESİ’Nİ TANIYALIM



Doğu Karadeniz’in Kültür Başkenti olarak nitelenen TRABZON, ne yazık ki, kütüphane ve özellikle de kitap okuma oranı yönünden kütüphane ve kitap okuma fakiridir. Bu açıdan Trabzon İl Halk Kütüphanesi önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.


Trabzon İl Halk Kütüphanesi, Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü adı altında örgtlenmiş ve Trazon Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne bağlı Müdürlük olarak görev yapmaktadır.




Tarihi geçmişine baktığımızda; Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, 01 EKİM 1927 tarihinde, şimdiki Atatürk Alanı’nda daha önce Necmiati Spor Kulubü tarafından kullanılmakta olan binanın (şu anki Gazeteciler Cemiyeti olarak kullanılmakta olan bina) 1.500 Lira karşılığında satın alınarak, kütüphane binası olarak kullanılmak üzere keşfi yapılarak hizmete açılmıştır. Uzun yıllar burada hizmet veren kütüphane, okulların çoğalması ile birlikte ihtiyacı karşılayamaz hale gelmiştir.





1961 yılında Trabzon Valiliği ve Belediye Başkanlığını birlikte yürüten Sayın Vali Vefa POYRAZ Bey’in gayretleriyle Belediyeden 1.000 Lira karşılığında alınan Atapark içindeki arsaya Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nce tahsis edilen 400.000 Liralık ödenekle şu anki kütüphane binası yapılmıştır.

19 MAYIS 1966 tarihinden itibaren kütüphane hizmetleri bu binada yapılmaktadır. Bina A tipi olarak yapılmıştır. Hazine malı olarak Bakanlığımıza tahsisli olarak, iki tam ve bir yarım kattan ibarettir. Yer itibariyle kütüphane, şehrin dört bir yanına aynı uzaklıkta ve okuyucuların kolaylıkla ulaşabileceği bir konumdadır.




Kitaplar bilgisayar ortamına aktarılmış; kitap adı ve yazar adından kitaplara erişim sağlanabilmektedir.



• Trabzon Şer’i ye Sicilleri hizmete sunulmaktadır.
• Arap harfli yazma eserlerin toplu katalogu hazırlanmıştır.
• Arap Harfli Basma Eserler Katalogu hazırlanmıştır.
• Yazma Eserlerin tümü dijital olarak CD ortamına aktarılması işlemi tamamlanmıştır.
• Taşıdıkları değer ve fiziksel özellikleri nedeniyle yazma eserler, özel koruma gerektiren, belirli ve sabit oranda nem ve ısının teknik araç ve gereçlerle sağlandığı ortamda hizmete sunulmaktadır.
• 2 adet ulusal, 8 adet yerel gazete ( günlük olarak) ile 63 Bakanlık abonesi olan süreli yayın okuyucu hizmetine sunulmaktadır.



Personel Durumu

Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde 1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 1 Kütüphaneci, 1 Şef, 1 Ambar Memuru, 4 Memur, 1 Daktilograf, olmak üzere toplam 10 personel görev yapmaktadır.





Kütüphaneden Yararlanma

Trabzon İl Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümü, Yazma Eserler Bölümü, Ödünç Kitap Verme Bölümü, Araştırmacılara Yönelik Salon, Gazete Okuma Yeri, İnternet Salonu ve Basma Eserler Bölümü olarak birimlere ayrılmış olup kullanıcılarına hizmet vermektedir. Kütüphaneden yararlanmak isteyen okuyucuya, yararlanmak istediği birim itibariyle rahat bir ortam sağlanmıştır.
Kütüphanede düzenlenen çeşitli etkinlikler için gerekli duyurular yapılarak çevre bilgilendirilmektedir. Bu etkilikler hem çocuklar hem de yetişkinlere yönelik olarak belirlenmektedir. Konular genellikle kütüphane hizmetlerinin halka duyurulması, belirli günler haftalar ve güncel olaylar dikkate alınıp hazırlanmaktadır.



Trabzon’da çok önemli kültür hizmetini ifa eden Trabzon İl halk Kütüphanesi ne yazık ki, Kültür Başkenti olarak nitelenen TRABZON’un ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Bu amaçla mevcut binanın iyileştirilmesi için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan karar alınarak, tadilat projesinin onaylandığı bilgisine ulaşılmıştır. Ancak, yeni ve daha büyük, modern ve çağdaş bir İl Halk Kütüphanesine acilen ihtiyaç vardır.

Trabzon, yetiştirdiği şair, yazar, gazeteci, karikatürist, ressam, fotoğraf, musiki, folklor ve diğer sanat dalları konusunda çok zengin bir birikime, engin kültüre ve çeşitliğe sahiptir. Pek çok kültür adamı, bilim adamı ve sanatçı Trabzon İl halk Kütüphanesi sıralarında dirsek çürüterek, kendilerini yetiştirmiştir. Bugünkü haliyle kütüphane kapasitelerinin öğrencilerin ve halkın kütüphanelere olan ihtiyacını karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle umarız bu yoğun kültürel talep ve kütüphanelere olan ihtiyaçları yetkili makamlar dikkate alır.
HABER ve FOTOĞRAF: Muhammet YAVRUOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder