14 Kasım 2010 Pazar

TRABZON İL HALK KÜTÜPHANESİ / Araştırmacı Yazar MUSTAFA YAZICI





Bir şehrin dinamikliğini, dinamizmini ve orada dinamo görevi yapan insanlarını tanımadan o şehrin gerçek aydınlığının derecesi, enerjisinin voltu anlaşılamaz. “Anladık” diyenlere de gerçek aydın denilemez. Bu nedenle Trabzon'un aydınlanmasının nasıllığını merak edenler, önce onu aydınlatan kurumlarına ve de şehre ilim,kültür, sanat ve fikir konularında dinamiklik sağlayan, dinamizm katan, dinamo görevi yapan insanlarına bakmaları lâzımdır. Çünkü:Trabzon'un dinamikliğinde Trabzon İl Halk Kütüphanesinin ve çalışanlarının çok büyük hizmeti vardır.



Bu hafta, Dünya Çocuk Kitapları Haftası’nda olduğumuza göre, bu haftayı da Trabzon'da en iyi T.C. Trabzon Valiliği Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü birimleri ekibi çalışanları kutladığına göre; Trabzon'un dinamikliğini sağlayan en önemli Kurum; içinde binlerce kitap olan, binlerce okuyucu ile buluşan, şimdiye kadar en büyük aydınlatıcı katkısı görülen İl Halk Kütüphanesidir. Burası şehrin dinamosudur. Zira, şehrin dinamikleri yediden yetmişe hep burada toplanmaktadır.






Kütüphaneler toplumların hafızalarıdır. Ondan mahrum kalanlar hafızalarını kaybetmiş gibi olurlar.. Düşünürlüğün en güzeli okumak ve yazmaktır. Okumak ve yazmanın olmadığı yerde düşünme olmaz. Düşünür, icâd ve keşif adamları yetişmez. Toplum kötü alışkanlıklarla sefilleri oynar.. İlerlemek ve kalkınmak veya medeniyet ve mutluluk hayal olur. Çocuk ve kitap bu konuda birbirine en çok yakışan varlıklardır. Hele Dünya çapında olursa Trabzon'a yakışan da gerçekleşmiş olur.


Bu kurumun bir de çok dinamik bir Müdürü var: Ahmet Emin AKGÜN. Kütüphanedeki ekibi de bütün birimleriyle aynı dinamiklikte.. İl Kültür ve Turizm Müdürleri ve ekibi de öyle. Çok iyi anlaşıyorlar.. Asıl dinamiklik buradan kaynaklanmaktadır.



Her biri de işinin ehli. Yasalar daha çok müsait olsa daha başarılı olacaklardır. Bu nedenle Trabzon'un Büyük şehir konusu asıl buradan başlanarak ilim, kültür ve tarih açısından ele alınmalıdır. Hep inşaat ve emlâkçılık açısından düşünülmemelidir. Şimdi Trabzon'da yeni ilkleri de gerçekleştiriyorlar. Meselâ: Nasıl ki, vaktiyle Ortahisardaki Hapishane; “Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi” oldu. Orada nasıl Kültür, ilim-sanat işleri icra ediliyorsa şimdi de Atapark Tekel Binasının yerinde kurulan Varlıbaş Alışveriş Merkezi’nde sigaraya hizmet yerine, İlk Kültür Sanat Sergisi açıldı. 10 Kasım münasebetiyle hem Atatürk sergisiyle tarihin ve hem de okuyup yazmanın önemini, aynı zamanda okuyup yazmamamın, okumaz-yazmazlığın, cehaletin kötülüğünü karikatürlerle çok güzel anlatan bir sergi oldu.



8 Kasım 2010 Pazartesi günü bizzat gezdim ve çok onurlandım. sigaraya hizmet eden bir Kurumun yerine ilme hizmet eden bir Kurumun ve bir serginin gelmesi ne demektir? Bu da hapishanenin kültür merkezi olması kadar önemli değil mi? Bu bakımdan Varlıbaş Alış-veriş Merkezi’nin yönetimini de, onu Trabzon'a kazandıranları da kutlamak lâzımdır. Halka daha çok açılmaları lâzımdır. Bu ilk kültürel uygulamadır.


Şimdi, Trabzon Belediyesi Atapark'taki yeni yerine taşınınca eski Belediye binası da “Edebiyat Müzesi” olacak. Veya Ortahisar'da başka bir tarihî mekânı bu iş için gündeme getirerek, hizmete açacaktır. Bunun dinamosu da yine İl Halk Kütüphanesi.




İl Halk Kütüphanesi vaktiyle Meydanda Gazeteciler Cemiyeti binasında iken sonra Atapark'ta tarih oldu. Bu tarihî görevine devam etmektedir. Devamlı yenileşme ve büyüme dinamikliğindedir. Trabzon'a yakışan da budur. Trabzon'da Trabzonspor'un şampiyonluğu misâli İlim-kültür ve sanat şampiyonlukları da gerekmektedir. Şimdi Spor Kulüpleri de Kütüphaneye üye oluyorlar. Bunun dinamosu da İl Halk Kütüphanesi. Tabii ki, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığı dinamiklik de bunun içindedir. Cuma günü (12 Kasım 2010 Tarihinde) bu dinamikliğe katkısı olan öğrenci ve sporculara ödül verilecektir. Bütün basın kuruluşları ve halk buna duyarlı olmalıdır.

Ben araştırmacıyım. Palavraya kafam da karnım da toktur. Laf ve kulaktan dolma söylentiler yerine belgeye ve belgesele itibar ederim. Bir kot ve bir mont gazeteciliğinin bilgisiz eleştirilerini de hiç muhatap almam. Fakat, gönlüm ilim, kültür, sanat ve bilgiye, ışığa açtır. Nûra muhtaçtır. Ruhum cehalete acımasızdır. Bu uğurda Yüce Allah’tan, çektiğim çilelere şehitlik sevabı istiyorum o kadar. Bazıları ve birileri gibi maddî çıkar değil.. Trabzon'u bu dinamiklikte ve aydınlıkta görünce; zifiri karanlıkta Ay'ı, Güneşi, elektriği bulmuş gibi seviniyorum. Yüce Allah hepimizin sonunu hayırlı etsin. Zira, sonuç Allah’ındır. Bunu herkes kendi şahsında yaşıyor..


 
Bu nedenlerle 9 Kasım 2010 Salı Günü, Saat 15'15'te İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Emin AKGÜN Beyi Kuzey TV’deki "ŞEHRİN DİNAMİKLERİ" adlı, onbeş günde bir yaptığım TV programına konuk ettim. Yaklaşık bir buçuk saat çok güzel aydınlatıcı cevaplar ve bilgiler verdi sorularıma ve izleyicilerimize. Haftaya tekrarı verilecek. İsteyenler İnternetten de izleyebilirler. CD'sini de hâtıra olarak kendisine verdim. Şehrin Dinamiği olmak kolay mı? Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
 
Çünkü: O, Trabzon'a vaktiyle yirmiüç cilt eser yazarak kazandıran, bin cıvarında TV Programı yapan, birçok kültür-sanat kuruluşu, hatta elemanı kazandırıp hizmet eden Trabzon'un fahrî hemşehrisi, müstesna dinamiklerinden Araştırmacı Yazar Murat YÜKSEL Beyin yerinde, Kütüphane Müdürlüğü görevi yapmaktadır.




Daha birçok kültür projeleri var. Gezici Kütüphaneyi bile yeniden Trabzon'a kazandırma çalışmaları var. İnşallah Vali bey de bu konuya yardımcı olur. Trabzon pek yakında BÜYÜKŞEHİR statüsüne kavuşacaktır. Fakat, Trabzon'un Büyük Şehirliği asıl bu Kültür Dinamizmi ile mümkün olacaktır.




Dünya devletleri Trabzon'u asıl bu dinamikleriyle tanımaktadır. UNESCO ve Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarında bile Trabzon var, Trabzonlular var. Fakat, Tabzon'un asıl en büyük BÜYÜKŞEHİRLİK eksiği henüz Trabzon'da Uluslararası bir kitap Fuarının olmayışıdır. Dinamosu olmayan bisikletle hiç karanlıkta gidilir mi? Fakat Dinamosu varsa her taraf ona aydınlıktır. Sadece Lokomotif olmak yetmez. Elektriksiz Trabzon stadında maç bile seyredilemez..


Trabzon'da bu sene ki, Dünya Çocuk Kitapları Haftası asıl bu ruhla kutlanmaktadır. Bu da yine Dünyanın 2. İstanbul'u Trabzon'un olacağını göstermektedir. Denizli ve Antalya ne ki? Taklidi bırakalım da gerçek Trabzon'u gerçek aydınlığına kavuşturalım, Allah aşkına.. Trabzon o şehirlere eskisi gibi örnek olsun. Vagonluktan usandık.. Anadolu'nun Kültür Başkenti’nin Trabzon olduğu ne çabuk unutuldu?



Bir gün, Trabzonspor'un Galatasaray'ı, Fener'i ve Beşiktaş'ı yenmesi misâli bu gerçeği de herkes anlayacaktır. Kurban Bayramında Kurbanlık koyunlarımızı bile dışarıdan alır hale geldik. Yazık değil mi bu ülkeye? Vaktiyle böyle miydi? Yarınlarımız artık kurtarılmalıdır.. Asıl kurtuluş budur. Mutluluk da... Trabzon'un Bahriye Askerî Teşkilâtı bile bütün donanmalarıyla yeniden Trabzon'da kuruluyor. Trabzon'un Dünya Çocuk Kitapları Haftasını bizzat yarının çocuklarını yetiştirerek, kutlamasından belli değil mi?




Mustafa YAZICI

FOTOĞRAFLAR: Muhammet YARUOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder