18 Mayıs 2011 Çarşamba
KARADENİZ YAYLALARI ŞENLENMEYE BAŞLIYOR
Nemli ve ılıman iklimi sayesinde yeşilin binbir tonunu barındıran doğu Karadeniz yaylaları, mayıs ayıyla birlikte şenlenmeye başladı.
Orhan TOPAL – ANADOLU AJANSI / Trabzon
Nemli ve ılıman iklimi sayesinde yeşilin binbir tonunu barındıran Doğu Karadeniz Yaylaları, Mayıs ayıyla birlikte şenlenmeye başladı.
Şehir yaşantısından uzaklaşıp stres atmak ve dostlarıyla hasret gidermek isteyen Karadeniz insanı, eylül ayına kadar sürecek yayla şenliklerini iple çekiyor. Yöre halkı, özellikle de gurbetteki Karadenizlilerin dostlarıyla hasret giderdiği 100'ü aşkın yayla şenliği hem geleneklerin yaşatılmasını hem de dayanışmayı sağlıyor.
Tarihte konargöçer şekilde yaşamını sürdüren Türklerin önemli geleneklerinden olan yayla şenlikleri, asırlardır Anadolu topraklarında da yaşatılıyor. Özellikle iş yoğunluğunun azaldığı, okulların tatile girdiği ve havaların ısınmaya başladığı dönemlere denk getirilen yayla şenlikleriyle, Türkiye'nin çeşitli illerinde hatta yurt dışında yaşayan Karadenizliler, doğup büyüdüğü yörenin yayla şenliklerine katılarak, hem stresten uzaklaşmayı hem de sevdikleri ile hasret gidermeyi amaçlıyor.
Mayıs ayının ilk haftasıyla başlayan Doğu Karadeniz yöresi yayla şenlikleri, Eylül ayı başına kadar devam ediyor. Yıllardır gelenekselleşmiş tarihlerde yapılan yayla şenliklerinde yoğunluk, cumartesi ve pazar günleri yaşanıyor. Şenliklerin büyük bölümünün geleneksel tarihi, ay içerisindeki hafta sonlarına denk getiriliyor.
Yaz turizminin yaylalara odaklandığı Doğu Karadeniz'de, şehrin sıcak ve nemli havasından bunalanlar, yeşilin binbir tonunu barındıran, bol oksijenli, havası temiz ve serin yaylalara çıkarak günübirlik veya haftalık tatil yapma imkânı bulabiliyor. Bu güzelliklere eşlik eden yayla şenlikleri ise hem yörenin tanıtımı ve adını duyurmasında hem de insanların kaynaşmasında önemli rol üstleniyor.
Yalnızca yöre insanının değil, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda kişinin de katıldığı yayla şenlikleri, halkoyununa ilgi duyanları ve fotoğraf sanatçılarının da ilgisini çekiyor. Şenliklerde hiç susmayan davul, zurna ya da kemençe sesi eşliğinde büyük horon halkaları kuran vatandaşlar, eğlenmenin yanı sıra birlikteliğin de tadına varıyor. Yayla güzelliklerini ve eşsiz manzarasını insan ile buluşturmayı amaçlayan fotoğraf sanatçıları ise en renkli ve canlı görsel ögeleri bu şenliklerde rahatlıkla yakalayabiliyor.
Yöre kültüründe yer alan şenliklerin bazıları ise çok geniş katılımlı olmaları nedeniyle uluslararası boyutta gerçekleştiriliyor. Kadırga Yaylası Şenliği, Şalpazarı Sis Dağı şenlikleri, Akçaabat Hıdırnebi Yaylası Şenliği, Maçka Lişer Yaylası Soğuksu Şenliği, Vakfıkebir Karadağ Yaylası şenlikleri, Artvin Salikvan Yaylası şenlikleri bu anlamda büyük ilgi görüyor.
KAREDENİZ'DEKİ ÖNEMLİ YAYLA ŞENLİKLERİ
Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize, ve Trabzon'da bu yıl yapılması planlanan yayla şenliklerinden bazıları şöyle:
ARTVİN: Aydın Köyü Yayla Şenliği, Şavşat Sahara Şenlikleri, Salikvan Yayla Şenlikleri
BAYBURT: Dede Korkut Şenlikleri, Soğanlı Yayla Şenliği, Kopuz Köyü Yayla Şenliği
GÜMÜŞHANE: Ayazma Yayla Şenliği, Dörtkonak Köyü Şenliği, Kazıkbeli Yayla Şenliği, Zigana Dağı Şenliği, Alitaşı Tuzlam Şenlikleri
RİZE: Ayder Yayla Şenliği, İkizdere Dağ Horozu Şenlikleri, Anzer Bal ve Yayla Şenlikleri, Güneyce Varda Şenlikleri, Güneysu Handüzü Yayla Şenlikleri. "
TRABZON: Mesabet Şenliği, Soğuksu Şenlikleri, Hırsafa Karadağ Şenlikleri, Hıdırnebi Yayla Şenliği, Kadırga Yaylası Şenliği, Alaca Yaylası Şenliği, Sis Dağı Şenlikleri, Kaldırım Yaylası Şenliği, Sanasitka Şenliği, Kuşmer Yaylası Şenliği, Ağa Konağı Şenliği, Yayla Ortası Şenliği, Karadağ Serda Şenliği, Honefter Şenliği, İzmiş Şenliği, Sivri Şenliği, Kadıralak Yayla Şenliği, Karaabdal Halk Şenliği.
Kaynak HABER: Orhan Topal / Trabzon (Anadolu Ajansı) 10.05.2011 - 12:15
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder