17 Mayıs 2011 Salı

TEMA TRABZON ile DOĞAL VE TARİHİ DEĞERLERİ KORUMA DERNEĞİ’NDEN GÜMÜŞHANE YEŞİLDERE KÖYÜ’NE ZİYARET


Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği ve TEMA Vakfı Trabzon Temsilciliği’ne bağlı kafile tarafından Gümüşhane İline bağlı Yeşildere (Haşere) Köyü’nün doğal, kültürel ve tarihi değerleri yerinde gezildi.

 

Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesinin sahip olduğu, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin tespiti, tanıtılması ve korunması için çalışma yapmak ve korunması için halkı bilinçlendirmek amacı ile kurulan ve bu doğrultusunda etkinlikler düzenleyen DOĞAL VE TARİHİ DEĞERLERİ KORUMA DERNEĞİ ve TEMAVAKFI TRABZON TEMSİLCİLİĞİ üyeleri ve dostları, 15 Mayıs 2011 Pazar Günü, yağmurlu bir Trabzon'dan ayrılıp güneşli harika bir günde Gümüşhane'ye bağlı Yeşildere (Haşere) Köyü ve vadisine, tanıma ve tanıtma gezisi düzenledi.



Gümüşhane'nin saklı güzelliklerden olan ve pek çok tarihi ve doğal güzelliği bağrında barındıran Yeşildere Köyünde bölgemizin en eski tarihi eserlerinden ayakta kalabilen birkaçını tespit ederek, sizlerle paylaşmak istedik. Ne yazık ki, bunların çoğu halen bilinmemekte ve koruma altına alınamadıklarından tarihi ve doğal güzelliklerimiz hızla yok olmaktadır. Ve aynı şekilde ormanlarımız inanılmaz bir şekilde tahrip edilmektedir.



Köyde var olan tarihi eserler; geçmiş dönemlere ait bazı binalar, harap kilise ,
1910 yılında inşa edilen ilkokul ve ortaokul, çok özgün ve kesme taş ve ahşap işçiliğine sahip pek çok yöresel tarzda inşa edilmiş ev ve diğer yapılar, yığma taş duvarlarla çevrili bahçeler ve bahçelerde yöreye özgü armut, elma, erik, üzüm ve diğer meyva çeşitleri.


Yeşidere (Haşere) Köyü, antik çağdan Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine kadar kullanılan tarihi Trabzon-Tebriz kervan yolunun Kolat Geçidi-Bozbend Geçitlerinden geçerek, Gümüşhane'ye ulaşan ipek yol güzergahının üzerinde idi. Ve Yeşildere Köyü, Yavuz Sultan Selim Han döneminde Bozbend Geçidi'nin güvenliğini sağlamak ve yolun bakımını yapmakla görevli olan bir köydü.



Yeşildere Köyünde meyve çiçekleri ile bezeli vadinin sarı çiçekli tarlalarında, tarihi mekânlarında objektifimize takılan birkaç görüntüyü kaydettik.


Yeşildere Köyü ve çevresi, bahçeleri, tarihi ve dini yapıları (kilise, cami), yöreye özgü mimari tarzdaki evleri, baharda eriyen karlarla coşan şelaleleri, yeşilin her tonuna haiz ormanı ve Zuvar çayırları ile görülmeye değer ve korunması gereken sanki saklı bir cennet gibidir.





Köyün sahip olduğu doğal ve tarihi değerler; yöre halkının ve devletin ilgisine ve yetkililerin bilinçli olmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Umuyoruz ki, bu durumun farkına varması gerekenler kısa vadede fakına varır ve bu güzelliklerin, tarihi değerlerin ve kültürel mirasımızın korunmasını sağlarlar.



Bu tarihi ve doğal güzellikleri ve baharın müjdecisi meyve çiçekleri ile bezeli vadinin sarıçiçekli tarlalarında çekilmiş fotoğrafları da sizlerle paylaşıyoruz.



Herkesin bu güzellikleri görüp, gezip, tozması dileğiyle…

HABER-FOTO: Coşkun ERÜZ*-16.05.2011 Pazartesi

* Yrd. Doç. Dr. Coşkun ERÜZ: KTÜ Öğretim Üyesi - (TEMA Vakfı Trabzon Temsilcisi, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı)

GEZİDEN FOTOĞRAFLAR















FOTOĞRAFLAR: COŞKUN ERÜZ -15.05.2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder