1 Aralık 2010 Çarşamba

90/4. TERTİP ASKERLERİMİZ, BİRLİKLERİNE GİTMEYE BAŞLADI


Akçaabat Doğanköy Beldemizden 90/4. tertip askerlerimiz bugünden itibaren değişik otobüslerle acemi birliklerine hareket etmeye başladı.



Bilindiği üzere Türkiye’de gençler askere giderken her yeri büyük coşku sarar. Hele Karadeniz’de askere uğurlama törenleri daha bir başka olur. Hele de Trabzon’un ilçe ve belde ve köylerinde… Bu amaçla Askerlik Şubesinden sülüslerini alan gençler köy ya da kentlerine koşarlar.


Tabii eskiden Akçaabat Doğanköy beldesinde asker uğurlama törenleri daha bir başka olurdu. Günler öncesinden hazırlıklar başlar. Eş, dost akrabalar ziyaret edilir. Mahalli sanatçıları eşliğinde horon halkaları kurulurdu. Hatta geceleyin bazı evlerde toplanılır, çaylar, kahveleri ıhlamurlar içilirken kemençe eşliğinde oyun halkaları kurulurdu. Askere uğurlamada köy sakinleri seferber olur. Eğlenceler Akçaabat’ın sahil kesimini kaplardı. Her muhit kendi askerini uğurlarken diğer muhitin eğlencelerine takılır, seyre dalardı. Gözyaşlarının oluk oluk aktığı uğurlama törenlerinde dualar, kucaklaşmalar birbirini takip ederdi.



Günümüzde Doğanköy Beldesi Merkez İlköğretim Okulu Avlusunda asker uğurlama törenleri yapılmaktadır. Bu yıl ki, Asker Uğurlama Törenleri DOĞ-DER’in el atmasıyla daha bir başka oldu. Birçok sanatçı çağrıldı. Eş, dost, akrabalarla askerler bu alanda görüşüp kucaklaştı. Yavuklusu olanlar onlara son kez nazar etti. Bundan sonra ev ev gezilip vedalaşıldı. Uğurlamadan önceki gece asker evleri dolup taştı. Helallikler alındı.



Askere uğurlama günü herkes Akçaabat’a doldu. Akçaabat insanlarla doldu, taştı. Herkes askerinin etrafında toplanırken diğer askerleri de yolcu etmeyi unutmadı. Askerler aileleri akrabaları ve arkadaşlarıyla hatıra fotoğrafları çektirdiler. Ve hareket saati yaklaştıkça kalplerde daralma, heyecan ve özlem duyguları kabarmaya başladı. Anneler, yakın akraba hanımlar, yavuklular gizliden gizliye ağlamaya başladı. Asker arabaya binince, göz pınarları taşmaya, sükûnetlerin yerini ağlaşmalar almaya başladı. Bazı askerler ellerde havalara fırlatıldı. Bazılarına şaka olsun diye takılmalar, ağzına yalancı emzikler vermeler oldu. Bir festival havasında askerlerimiz uğurlanmaya başlandı.



Askerlerin aynı saatlerde aynı araçlarda hareket etmeleri daha yararlı olurdu ama her nedense ileri gelenler böyle bir şeyi akıl edemediler.



Bugün vatan hizmet için, askere uğurlanmak yiğit ve genç delikanlılar dimdik ayakta… Hepsi de sorumluluklarının bilincinde… Gururla, iftiharla vatana hizmet etmek için bu görevi yerine getirmeye amade olarak yeni bir hayatın başlangıcının eşiğinde...


Mehmed’im bu bir nöbettir. Sizin büyükleriniz bu görevi yerine getirdi. Şimdi sıra sizde.. Vatan için sınırda nöbet sırası sizde. Artık siz vatanın bağrından çıkan ve her birinizin ortak adı olan Mehmetçik isminin ağırlığını taşıyor ve yaşıyorsunuz. Mehmetçik demek Hz. Muhammed Rasulullah’ın Askeri demek…


Mehmetçiğin makamını şan ve şerefini ölçecek ne bir terazi, ne bir endaze ne bir kıstas, ne de bir mikyas vardır. Allah'ın Rasülü (S.A.V.)'in mukaddes ve mübarek ismine duyduğu hürmet, saygı ve muhabbet yüzünden küçük bir değişiklik ile Muhammed'i Mehmed yapan, böylece İslam ülkelerinden hiç birinin eremediği bir ruh asaletinden, duygu cevherinden gelmektedir.



Bugün askere uğurladığımız gençlerimiz, anne, baba ve emeği geçenleri, tebrik ediyor, Yüce Allah’tan hayırlısı ile gidip vatani görevlerini yapıp, hayırlısı ile teskerelerini alıp gelmelerini diliyoruz.



Şimdi bu kutsal göreve uğurlamak için toplandığımız bu yerde, askerlerimiz için dua edelim. (Kaynak: http://www.vehbiaksit.net/)



ASKER UĞURLAMA DUASI

Ey Kâinatı yoktan var eden, her şeyi emrimize yar eden Ulu Allah’ım!
Lütfün ile bize bahşettiğin bunca nimetlere karşı layıkıyla şükürden aciziz. Bu aczimizin ifadesi ile ellerimizi huzuruna açtık, boynumuzu büktük, yalnız sana ibadete ediyor ve yalnız Sen'den yardım diliyoruz. Dualarımızı kabul eyle Ya Rabbi!


Ey bütün dertlere şifa bahşeden Rabb’imiz! Hasta gönüllerimizi iyileştir, dertli kullarına deva, hasta kullarına şifalar ihsan eyle Ya Rabbi! Bütün işlerimizin akıbetini hayırlı eyle. Bize dünyada ve ahirette iyilik ve güzellikler ver. Bizleri cehennem azabından koru Ya Rabbi!


Ya ilah-el alemin! Korkmayan kalpten, işitilmeyen ve kabul olmayan duadan, doymayan nefisten ve fayda vermeyen ilimden sana sığınırız. Ölümün şiddetinden ve sıkıntısından, cehennem ve kabir azabından, gevşeklik ve ihtiyarlıktan, zenginliğin ve fakirliğin fitnesinden Sana sığınırız. Bütün hata ve günahlarımızı yıkayarak, arınmış bir kul olarak huzuruna çıkmayı bizlere nasip eyle Ya Rabbi! Aç gözlülükten, dünyaya meyletmekten, uzun ömür peşinde koşmaktan bizleri muhafaza buyur Ya Rabbi!


Ya Rabbi! Şu anda huzurunda büyük bir ümitle sana el açan, vatanına, milletine hizmet için, vatanına kurban olsun diye eline kına yakılan yiğitlerin, Mehmetçiklerin, annelerin, babaların, kardeşlerin, eşlerin, çocukların, akrabaların, komşuların yapmış oldukları duaları kabul eyle, kalplerindeki güzel ve halis istekleri Sen makbul eyle.


Hep birlikte, büyük bir coşkuyla askere uğurladığımız evlatlarımızı, vatanına, milletine bağlı olarak yetişmelerini ve sağ salim olarak yurtlarına dönmelerini nasip eyle...


Askerlerimizin istikballerini parlak, kıyamet gününde yüzlerini ak eyle Ya Rabbi! Halk içinde imanlarıyla itibarlı, millet ve memleketimize faydalı olmalarını müyesser eyle Ya Rabbi!


Ey Rabb’imiz! Dinimizi, Kur'an'ımızı, ırzımızı, namusumuzu, iffetimizi, şerefimizi, ordumuzu, yurdumuzu muhafaza eyle. Memleketimize göz diken düşmanlara ve memleketin kötülüğüne çalışanlara fırsat verme Ya Rabbi!


Dinimize yardım edenleri iki cihanda aziz eyle, her türlü hizmetlerinde muvaffak eyle Ya Rabbi! Senin yolundan, Kur'an yolundan, İslam'ın yolundan bizleri ayırma Ya Rabbi!


Bu aziz vatanı korumak, İslam'ın sancağını dalgalandırmak için cepheden cepheye koşan ve bu uğurda canını feda eden bütün şehitlerimizin ruhunu şad, mekanlarını cennet eyle Ya Rabbi!...


Bugün burada, canı, gözü gibi büyüttüğü fidan gibi delikanlıları, genç yiğitleri yetiştiren ve onurla, iftiharla, dualarla başı dik, alnı açık, gururla, göğsünü gere gere askere uğurlayan annelerin, babaların, emeği geçenlerin kalplerinden geçen duaları da kabul eyle.


Allah’ım! Askerlerimizin askerliğini mübarek, yollarını açık eyle. Askerlerimize güle güle gitmeyi, güle güle gelmeyi nasip kıl Ya Rabb’im. Onları senin varlığına, birliğine emanet ediyoruz. Dualarımızı kabul buyur, Ey Kimsesizlerin Kimsesi, Ey Çaresizlerin Çaresi Allah’ım. AMİN…




TRABZON HABER AJANSI-30.11.2010


























FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder