15 Aralık 2010 Çarşamba

‘TRABZON BÜYÜKŞEHİR’ İÇİN KENT’TE BÜYÜK HEYECAN…

Tarihi Şehir Trabzon’un Büyükşehir olması için verilen 27 yıllık uğraşta mutlu sona gelindi.... Trabzon Halk’ında heyecan dorukta: “Teşekkürler Başbakanım…”



İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Trabzon’un da içinde yer aldığı Malatya, Şanlıurfa, Denizli ve Hatay”ın büyük şehir olması ile ilgili çalışma raporunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulduğunu açıkladı. Başbakan’ın talimatına göre hazırlanan tasarı yasa metnine dönüştürülerek, TBMM’ne sunulmak üzere Başbakanlığa gönderileceği belirtildi.


Başbakan Erdoğan’ın onay vermesinden sonra gerekli yasal düzenlemelerin tamamlanarak, 2011 genel seçimlerinden önce, bu illere büyükşehir statüsü kazandırılması planlanıyor.


Halen Türkiye’de Büyükşehir Belediyesi statüsü taşıyan 16 il var. Bunlar şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya, Samsun.


TRABZON, Büyükşehir olmak için Tam 27 yıl bekledi


Ve sonunda Trabzon büyük şehir oluyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Trabzon’un da dâhil olduğu illerin büyükşehir olması ile ilgili çalışmanın tamamlandığını resmen açıkladı. Başbakan R.Tayyip Erdoğan’a sunulan çalışmada Trabzon ile birlikte 4 il de büyük şehir statüsüne kavuşacak.


1984 yılından bu yana büyükşehir olmak için her türlü kamuoyunu oluşturan siyasi baskıları yapan gündeminden bu önemli kurumsal yapıyı düşürmeyen Trabzon’un sonunda rüyası gerçekleşiyor. Büyükşehir sözü verip de sözlerini tutmayanlara Trabzonlular çok kırgın… Trabzonluların Büyükşehir hayalinin gerçekleşecek olması Trabzon halkında çok olumlu duygulara neden oldu. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzonluların beklentilerine ciddi olarak yaklaşması Trabzon Halkı’nda büyük sevince yol açtı.


Teknik çalışmalar başladı


Trabzon’un büyük şehir olması ile ilgili yasa taslağı meclise yılbaşından önce sunulacak. 2011’in ilk ayında da Trabzon büyükşehir olacak. Hazırlanan yasa taslağına göre Trabzon Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu Trabzon’un ilk Büyükşehir Belediyesi Başkanı olacak ve tarihe geçecek. Trabzon Büyükşehir Belediyesine bağlanacak ilçe belediye başkanlıklarının seçimi de 2011 genel seçimleri ile birlikte yapılacak.


Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin sınırları ne olacak?


İçişleri Bakanlığının yaptığı çalışmada Trabzon’un büyükşehir belediye olarak sınırları bir plana göre; Akçaabat-Arsin arasında yapılandırılacak. Bir başka plana göre de sınır Vakfıkebir’den başlayıp Araklı’yı da içine alacak. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Ağırlıklı görüş Akçaabat-Arsin-Esiroğlu üçgeninde büyükşehir sınırlarının belirleneceği yönündedir. Trabzon Fatih, Gazipaşa ve Kanuni adları ile üç ilçe Belediyesinden oluşacak.


HABER: Soner TUTKUN

Y.Kaynak: www.karadenizgazete.com.tr - 13 Aralık 2010 Pazartesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder