1 Aralık 2010 Çarşamba

Orta Doğu Amme İdaresi’nin Uzman Ekibi, İl Özel İdareleri’ni Ele Aldı

Daha üretken, Daha hızlı, Daha pratik İl Özel İdaresi için Orta Doğu Amme İdaresi’nin Uzman Ekibi çalışmalarına başladı.



7 kişiden oluşan uzman bir kadro İl Özel İdarelerinin mevcut yapısının değiştirilerek, daha çok yerelleşmesi ile ilgili çalışmalarına Trabzon’dan başladı. Orta Doğu Amme İdaresi’nin himayesindeki projede uzman ekip ilk bilgileri de Trabzon Meclis Başkanı Haydar Revi’den aldı..


Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Başkanlığı, yeni bir yasal statü ile il özel idarelerinin daha yerel bir mantıkla yeniden teşkilatlanması, il genel meclislerinin yetki ve sorumluluklarının genişletilmesi, mevcut sistemin aksayan yönleri konusunda araştırma yapmaya başladı.


AÜ’si Siyasal Bilgiler Fakültesinden Prof Dr Birgül Ayman Güler, Doç. Dr. Argun Akdoğon, Doç. Dr. Aslı Akay, Yrd Doç Dr Koray Karasu, Yrd. Doç.
Dr. Sonay Özuğurlu, Dr. Barış Övgün, Uzm. Nejla Kılınç’dan oluşan ekip Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi ile bir görüşme yaptı. Revi, il genel meclislerinin stratejik ve coğrafi konumlarına göre, farklı yetkiler ile donatılması gerektiğini belirtirken özellikle illerin ve bölgelerin yer altı ve yer üstü kaynaklarından faydalanmada il özel idaresi bütçelerine pay ayrılması gerektiğini vurguladı. Revi, buna örnek olarak HES’leri gösterdi. Irmakların kullanılmasında il özel idarelerinin elektrik üretiminden pay almalarının mutlaka yasal bir statüye kavuşturulması gerektiğini de vurguladı.

Uzman kadro, il özel idarelerinin gelişen ihtiyaçlara göre bir teşkilat yapısının ortaya çıkması konusunda çalışmalar yapıyor. İl Özel İdarelerinde seçilmişler ile atanmışlar arasındaki yetki karmaşasının da nasıl çözüleceği yönünde bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Projenin başkanı Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, özellikle yerelleşmenin il genel meclislerinden başladığına dikkat çekerek, ülkeyi yönetenlerin bu anlamda yetkilerini yerel yönetimlere devretmesinde kararlı ve cesur olmaları gerektiğini vurguladı…


HABER-FOTO: Erdoğan TAFLAN

1 yorum:

  1. Müvekkilim Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER'in düzeltme yazısı aşağıdadır, bilgilerinize sunulur)4 Aralık 2010
    CEVAP VE DÜZELTME
    Trabzon Haber Gazetesi Yönetimi’ne,
    Gazetenizin 30 Kasım 2010 Salı günlü internet yayınında “Orta Doğu Amme İdaresi’nin Uzman Ekibi, İl Özel İdareleri’ni Ele Aldı” başlıklı haber, araştırmamıza gösterdiğiniz ilgiyi görmek nedeniyle memnuniyet vericidir. Trabzon alan çalışmamız, ilgili ve yetkililerin etkili ve aydınlatıcı yaklaşımları sayesinde beklentimizin üzerinde bir başarıyla tamamlanmıştır. Haberde kendisinin de adı geçen Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Sn. REVİ ile gerçekleştirdiğimiz görüşme de bu kapsamdadır. Trabzon Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin tüm yetkililerine bir kez de bu yazı aracığıyla teşekkür etmek zevkli bir iştir.
    Ancak, “Haber-Foto: Erdoğan TAFLAN” imzalı haber tarafımla röportaj yapılmış gibi verilmiştir; oysa Gazeteniz muhabirlerinden herhangi biri ne şahsımla ne de araştırma grubundan biriyle görüşme yapmıştır. Haberde yer verilen görüşler, şahsıma ait olmadığı gibi araştırmamızın amaçlarını da yanlış yansıtmaktadır.
    Haberde “Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Başkanlığı, yeni bir yasal statü ile il özel idarelerinin daha yerel bir mantıkla yeniden teşkilatlanması, il genel meclislerinin yetki ve sorumluluklarının genişletilmesi, mevcut sistemin aksayan yönleri konusunda araştırma yapmaya başladı” biçiminde bir paragraf yer almaktadır.
    İlk olarak, paragrafta “Başkanlık” olarak anılan kurumumuz “Başkanlık” değil “Enstitü Genel Müdürlüğü”dür. İkinci olarak, yürüttüğümüz araştırmanın “yeni bir yasal statü ile il özel idarelerinin daha yerel bir mantıkla” örgütlenmesi ve “il genel meclislerinin yetki ve sorumluluklarının genişletilmesi” gibi bir amacı yoktur. Gazeteniz, yürütülen araştırmanın amaçlarını ilgililere sorma gereği duymaksızın kendi istek ve niyetlerine göre sorumluluk göstermeden atamış bulunmaktadır.
    Haberde “Projenin başkanı Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, özellikle yerelleşmenin il genel meclislerinden başladığına dikkat çekerek, ülkeyi yönetenlerin bu anlamda yetkilerini yerel yönetimlere devretmesinde kararlı ve cesur olmaları gerektiğini vurguladı” denmektedir.
    Bu paragraf, basın-yayın sorumluluğu bakımından ciddi bir endişe kaynağıdır. Böyle bir vurgulama yapmadığım gibi, bundan daha önemlisi, belirtilen yönde görüşlere de sahip değilim. Başkanlığı’nı üstlendiğim İl Özel İdaresi Araştırması, beş yıllık uygulama süresine sahip olan 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu çerçevesinde ortaya çıkan yapı özelliklerini, uygulama sonuçlarını ve sorun alanlarını araştırmakta; bu araştırma ne yerelleşmeyi geliştirmek ne de yöneticileri bu yönde teşvik etmek için yapılmaktadır. Araştırma, durum ve sorun alanı saptama amacını, bu ve benzeri hiçbir siyasete bağlamadan yürüten bilimsel-akademik bir çalışmadır.
    Gazetenizin bu haberle habercilik ilkeleri doğrultusunda davranmadığı, araştırmamızı ve şahsımı, kendisinin benimsediği anlaşılan tercihler doğrultusunda kamuoyu oluşturmaya araç kıldığı görülmektedir.
    Üzüntümü belirterek, haberin düzeltilmesini, işbu yazının sitenizde yayınlanmasını ilginize sunarım.
    Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER
    AÜ SBF Öğretim Üyesi

    YanıtlaSil