10 Aralık 2010 Cuma

HES’LERDEN İL ÖZEL İDARE PAYI İSTEDİ..

Revi: ”Akarsu kullanım payı istiyoruz”


Trabzon İl Genel Meclisi Kasım ve Aralık ayında toplam 22 günde peş peşe oturumlar yaparak, 48 saat toplantı yaptı. Meclis Başkanı Revi, bölgede her anlamda tartışma konusu olan HES’lere değişik bir açıdan yaklaşarak “Akarsu kullanım payı olarak il özel idarelerine de belli bir yüzdede pay aktarımı yapılmalı” dedi
Trabzon İl Genel Meclisi, Kasım ve Aralık aylarında toplam 22 gün üst üste bir araya gelerek, il özel idaresinin yatırımlarla ilgili projelerini karar bağladı.


Kasım ve Aralık ayı toplantılarında;


Köy içi imar değişikliği, su ve diğer benzer kaynakların kiralanması, imar yasasına aykırı projelerin mühürlenmesi ilçelere ek bütçeden kaynak aktarımı, hurda iş makinelerinin satımı, performans değerlendirmelerinin gülüşülmesi olmak üzere toplan 69 karara imza atan İl Genel Meclisinin bu iki aydaki toplantıları esnasında hurdaya çıkan iş makinelerinin satılması ile ilgili karar da hayata geçti ve yapılan ihale sonrası toplan 240 bin lira ek gelir il özel idaresinin yatırım bütçesine aktarıldı.


REVİ: ”DEMOKRATİKLEŞME YERELDEN BAŞLAR”


Trabzon İl Genel Meclisi Başkanı Haydar Revi, tam demokrasinin yerelleşme ile sağlıklı bir zemine oturacağını belirtti. Revi, Kasım ve Aralık ayındaki yoğun tempolu çalışmalar ile 2010 yılının bir muhasebesinin de yapıldığını belirterek;
“2010 yılında hedeflerimizin çoğunu gerçekleştirdik. Özellikle kırsal alanda asfalt yol yapımında büyük bir başarı kazandık. Köy içi imar planlamalarındaki çalışmalarımız istenilen düzeyde gerçekleşti. Şimdi köylerde tek tip yapılaşmayla ile ilgili proje çalışmaları tamamlandı, yakında köylümüzü bunu anlatacağız. Broşür ve kitaplarla bilgilendirme yapacağız” dedi.


KÜRESEL ISINMA İLGİ ALANIMIZDA


Meclis Başkanı Haydar Revi, küresel ısınma ile birlikte Doğu Karadeniz Bölgesinin bu tehlikeden ne derece etkilenebileceği yönündeki çalışmalara mali yönde destek vermeyi düşündüklerini de belirterek; “Özellikle bölgedeki diğer illerle ortak bir çalışma yapılmasının gerekliliğine de inanıyoruz” dedi.


ENERJİ YATIRIMLARI GEREKLİ

Haydar Revi, meclisin yapım aşamasında olduğu bir HES’in ortakları arasında bulunduğunu da belirterek; “Biz bu olaya gereklilik açısından bakıyoruz. Dere akar Türk bakar imajı artık yerini Dere akar Türk bakar almıştır” dedi.


Revi, tıpkı akarsulardan ve denizlerden balıkçılık ve diğer amaçlı kullanımlar için il özel idarelerinin aldığı payın benzerinin HES’lerden de alınması gerektiğini belirterek; “Bu konuda ilgili mercilere bir kanun tasarısının hazırlanması hususunda müracaatlarımız var, HES’de kullanılan akarsulardan elde edilen enerji getirisinin cuzi de olsa belli bir yüzdedeki miktarının il özel idarelerine de verilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.


Revi, akarsulardan her türlü anlamda yararlanan işletmecilerden kira bedelleri aldıklarını belirterek “Bunların içinde denizdeki kafes balıkçılığı da var, HES yatırımları ile ilgili talebimizde bunla eş değer. Diğer girişimcilerden nasıl akarsu kullanım bedeli alıyorsak, HES’lerden de almalıdır” şeklinde konuştu.


HABER: Erdoğan TAFLAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder