13 Aralık 2010 Pazartesi

Değerli ilim Adamı Yazar Ali Kemal Saran, Dualarla Hakk’a Yolcu Edildi


Malatya Valisi Ulvi saran'ın babası emekli Müftü ve Yazar Ali Kemal Saran Hoca, 12 Aralık 2010 Günü Öğle Namazına Müteakip Çaykara Akdoğan Köyünde Son Yolculuğuna Uğurlandı.



10 Aralık 2010 Cuma günü akşam saatlerinde İstanbul’da elim bir trafik kazası sonucu Hakk’ın rahmetine kavuşan Emekli Müftü ve Yazar Ali Kemal Saran(76), 12 Kasım Pazar Günü Trabzon Çaykara İlçesine bağlı Akdoğan Köyü Of-Çaykara Devlet karayollu üzerindeki Velioğlu Benzin İstasyon Alanında öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra aynı yerde dualarla Rahmet-i Rahman’a Uğurlandı.


Cenazeye katılan cemaatin çok kalabalık oluşu nedeniyle Öğle Namazı bölüm bölüm Çaykara Merkez Gargar Müslim Efendi Camiinde kılınan cemaat Velioğlu Benzin İstasyon alanına kadar yürüdü. Merhum Ali Kemal Saran’ın cenazesi Çaykara girişindeki Velioğlu Benzin İstasyonundaki geniş alana getirildi. Öğle namazını müteakip burada düzenlenen cenaze töreninde Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, bir konuşma yaptı.


Merhum Saran'ın yakın arkadaşı olan Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, burada yaptığı konuşmada, Saran'ın hayatı boyuncu İslam'a hizmet ettiğini söyledi.


Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu yaptığı kısa konuşmasında: “Hocamız Ali Kemal Saran hizmet aşıklısı bir insandı. Hayatı boyunca İslam'a hizmet etmiş birisiydi. İstanbul’da bulunmasının sebebi Sultanmurat Yaylası'nda yapılması planlanan cami ve külliye çalışmalarıydı.


İstanbul’da iken yine kendisi gibi kaza geçiren, ders arkadaşı emekli müftü Ali Şükrü Sula'nın cenazesine de katıldı. Takdir-i İlahi Hacı Hasan Efendi'nin iki talebesi de kaza sonucu vefat etti. Ali Kemal Hocamız “Omuzumda Hemençe” adlı kitabında hayat hikayesini anlatmıştı. Artık hemençeyi omuzundan da bıraktı. Allah mekanını cennet eylesin” dedi.


Tezkiyeyi Giresun İl Müftüsü Necati Akkuş yaptı. Cenaze namazını Malatya İl Müftüsü Yusuf Gül kıldırdı. Duayı Rize İl Müftüsü İlyas Serenli yaptırdı. Ardından Ali Kemal Saran Hocanın naşı Çaykara Akdoğan Köyü Dağbaşı Mahallesi'ndeki aile kabristanında dualarla defnedildi.


Cenaze törenine, Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş, merhumun oğlu Malatya Valisi Ulvi Saran, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğu, Çaykara Kaymakamı Cevdet Atay, Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz, Rize Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Trabzon İl Müftüsü Veysel Çakı, Malatya İl Müftüsü Yusuf Gül, Giresun İl Müftüsü Necati Akkuş ve Rize İl Müftüsü İlyas Serenli, Trabzon Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk, Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Pehlivan, Trabzon'un tanınmış hocalarından Süleyman Akyüz, Doç. Dr. Mustafa Pehlivan, FİSKOBİRLİK eski Genel Müdürü Cemal Öztürk, Trabzon Eski Kültür Müdürü Ramiz Navdar, Merhumun arkadaşı ve meslektaşı Faik Ahmet Arslantürk hoca, Yazar İsmail Hacıfettahoğlu, Tüketiciler Birliği eski Şube Bşk Yrd. Ahmet Cevher, Ak Parti Trabzon Kurucu Başkanı ve Avrasya Üniversitesi Yönetim Kururlu Üyesi İbrahim keskin, Has Parti Trabzon İl Başkanı Ömer Topaloğlu, A.Ü İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi İbrahim Hakkı Aydın, Aydın Üniversitesi Yönetim Kurulu başkanı Dr. Mustafa Aydın, Trabzon Müftü Yardımcısı Abdurrahman Küçük, Trabzon Röleve ve Anıtlar Müdürü Ahmet Şentürk, Trabzon İl Genel Meclis Başkanı Haydar Revi, Eski İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Arslantürk, TESOB Başkanı Metin kara, Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Nihat Adıgüzel, Kızılay Trabzon Şube Başkanı Fuat Adıgüzel, Vaaz Mehmet Attar, Köprübaşı Müftüsü Selahattin Levent, İşadamı Hanefi Mahitapoğlu, Doç. Dr. Adnan Cora, Prof. Dr. Ömer Yüksek, Ak Parti İl Başkanı Adnan Günnar, Bayburt Valisi Kerem Al, Malatya Vali Yardımcıları, Orköy Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Avni Çatal, Trabzon Barolar Birliği Başkanı Mehmet Şentürk, Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, Çaykara Belediye Başkanı Namık Kemal Gedikoğlu, bazı kaymakamlar, bazı belediye başkanları, siyasetçiler, bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Malatya Valisi Ulvi Saran'ın ve Av. Mustafa Saran’ın babası Emekli Müftü ve Yazar Ali Kemal Saran’a, geçtiğimiz Cuma günü akşam saatlerinde İstanbul Aksaray Fatih Haşim İşcan Caddesi'nde yolun karşısına geçmeye çalışırken F.K. yönetimindeki otomobil çarpmış ve kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti.


Hakk’ın rahmetine kavuşan emekli müftü Saran, geçen Çarşamba günü yine İstanbul’da bir trafik kazası sonucu hayatını kaybeden arkadaşı, meslektaşı, değerli ilim adamı, hemşehrimiz emekli müftü Ali Şükrü Sula’nın cenazesine katılmak üzere İstanbul’a gitmişti.


Müftü Ali Kemal Saran, 20 Ağustos 2010 Cuma Günü Trabzon Ahi Evren Göğüs, Kalp-Damar Cerrahi Hastanesinde, anjiyo kardiyolojisi Prof. Dr. Şükrü Çelik ve Uzm. Dr. Levent Korkmaz tarafından anjiyo ve Op. Dr. Sefer Usta ve Op. Dr. Candan Cudi Ökten’nin gözetimindeki bir ekip tarafından başarılı bir bypass ameliyatı olmuştu.


Merhum Saran, birçok gazetede dini içerikli yazılar kaleme aldı. Biri telif, üçü tercüme biri de şiir kitabı olmak üzere 5 eseri bulunuyor. 'Omuzumda Hemençe: Cumhuriyet Devrinde Bir Medrese Talebesinin Hatıraları' isimli kitabı ile 70 yıllık hatıraları aktarırken darbe döneminde yaşanan bazı olaylara ışık tutuyordu.


Sosyal ve cemiyetçilik yönü çok güçlü olan merhum Saran, birçok derneğin kurucusu ve başkanlık görevlerini yürütmüştü. O, hiç düşünmeden insanların yardımına koşan, insancıl çok güçlü, kararlı, inandığı gibi yaşayan, ilim ve irfan sahibi, mert ve dürüst bir zattı.


15 Mayıs 1934 yılında Çaykara Akdoğan köyünde dünyaya gelen Saran, bir çok yerde müftülük yaptı. İlim alanına yaptığı katkılarla 'Ali Kemal Hoca' olarak anılan Saran, birçok din hizmetine ön ayak oldu. Sosyal yönü çok güçlü olan merhum Saran, Mazlum-Der gibi birçok derneğin kuruculuğuyla birlikte başkanlık görevlerini yürütmüştü. 1982 yılında emekli olduktan sonra kısa bir süre tekstil sektöründe çalıştı. Daha sonra sosyal alanlarda birçok faaliyetin içerisinde yer aldı. “Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır” inancıyla haksızlıkların ve adaletsizliklerin her zaman karşısında oldu. Daima Hakk’ın rızasını gözeterek yaşadı. Çevresinde 'inandığı gibi yaşayan âlim zat' olarak tanındı.


Onun ani vefatı hepimizi son derece üzdü. O, yeri doldurulması çok zor, kendisini yetiştirmiş, ilim, irfan ve rahle-i tedrisat görmüş, âlim bir kişi idi. O, çok aranacak, çok özlenecek, izler bırakan tanınmış birisiydi.


Elim bir kaza sonucu aramızdan ayrılan merhum Ali Kemal SARAN hocamıza Allah’tan rahmet, kederli ailesine, eş, dost ve sevenlerine Sabr-ı Cemil niyaz ederiz.


TRABZON HABER AJANSI


HABER ve FOTOĞRAFLAR: Muhammet YAVRUOĞLU


CENAZEDEN FOTOĞRAFLAR












































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder