17 Aralık 2010 Cuma

Trabzon, Her Zaman Büyükşehirdi

Trabzonlu vatandaşlar Trabzon`un büyükşehir olma yönündeki girişimi memnuniyetle karşılarken, büyükşehir olmanın getireceği avantajın yanında getireceği vergi oranları ile dezavantajlarına da dikkat çekildi.

Gümrükçüoğlu: “Büyükşehir statüsüne kavuşmak için ilk kez böyle bir somut adım atıldı”


Ahmet Sarı: “Büyükşehir olmayı hak ettik. Şimdiye kadar hep büyük şehir gibi yaşadık”


Hacısalihoğlu: "Trabzon zaten büyük şehirdi; şimdi teknik olarak da büyükşehir olacak”


Trabzon, Malatya, Şanlıurfa, Denizli ve Hatay’ın Büyükşehir belediyesi statüsüne yükseltilmesi için İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan mevzuat çalışmaları tamamlanırken, çalışma söz konusu illerde memnuniyetle ve heyecanla karşılandı. Trabzonlu vatandaşlar Trabzon’un büyükşehir olma yönündeki girişimi memnuniyetle karşılarken, büyükşehir olmanın getireceği avantajın yanında getireceği vergi oranları ile dezavantajlarına da dikkat çekildi.


Merkez Kentiz


Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fezvi Gümrükçüoğlu, Trabzon’un büyükşehir olma yönünde daha önce de çalışmaların yapıldığını ancak ilk kez bu şekilde somut adım atıldığını söyledi. Trabzon’un bütün özellikleriyle büyükşehir olmayı hak ettiğini kaydeden Dr. Gümrükçüoğlu,


"Trabzon tarihiyle, kültürüyle, ihracatıyla, ithalatıyla, eğitimiyle, sağlığıyla bölgenin merkezi konumunda bir kent. Kentimiz tarihinden beri böyle.


Bu özelliklerini 40 bini aşan üniversite öğrencisi bulundurmasıyla 1 milyar dolara dayanan ithalat ve ihracat hacmi ile, uluslararası bir çıkış kapısı olan limanıyla yine uluslararası giriş çıkış kapısı olan havaalanıyla, kültür seviyesiyle, sanattaki, spordaki geldiği nokta itibariyle, yetiştirdiği insanlarla ülkenin en önemli kentlerinden birisi.


Dolayısıyla Trabzon’un büyükşehir belediyesi statüsüne girmesi için daha önceki zamanlarda da bazı teşebbüsler bazı çalışmalar olmuştur. Ancak bugüne kadar bunun somut adımlara dökülebilmesi gerçekleştirilememiştir.


5 kent ile birlikte bizimde büyükşehir statüsüne kavuşmamız için asıl kararı, başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan verdi. Onun desteğiyle bugünkü noktalara kadar gelebildik. Şimdi alt komisyon çalışmalarında bu bir kanun tasarısı haline getirilip TBMM Genel Kurulu’na sunulacak. Sonra da T.B.M.Meclisimizin takdiriyle inşallah Trabzon diğer illerle birlikte büyükşehir statüsüne kavuşmuş olacak” dedi.


Büyükşehir Gibi Yaşadık


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı ise büyükşehir olma yolundaki çalışmaları takdir ile karşıladıklarını ifade ederek Trabzon`un bunu hak ettiğini söyledi.


Şimdiye kadar hep büyükşehir gibi yaşadıklarını kaydeden Sarı,


"Bir çok seyahatimizde Trabzon`da yaşamayan dostlarımızla konuştuğumuz zaman Trabzon’un önüne hep büyükşehir koyarlar ve büyükşehir olduğunu bilirler. Buda bizim böyle bir olguya böyle bir varsayıma hazır olduğumuzu ve hak ettiğimizi gösteriyor. Bu konuda yapılan çalışmalar çok olumlu” diye konuştu.


Büyükşehir Olacağız


Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise büyükşehir olmanın avantajlarına işaret ederek büyükşehir statüsünü olumlu karşıladıklarını belirtti.


"Trabzon her ne kadar teknik yönden büyükşehir olmasa bile özelliği yönünden bölgenin merkezi olma yönünden baktığımız zaman yıllardır büyükşehir özelliği gösteren bir şehir” diyen Hacısalihoğlu


“Gerek ticaretin merkezi, gerek bütün yatırımcı kuruluşların bölge müdürlüklerinin Trabzon`da olması açısından zaten Trabzon her yönüyle büyük bir şehirdi. Ancak konulan standartlar açısından, teknik yönden bugüne kadar bundan yararlanamamıştı. Şimdi teknik olarak da Büyükşehir olacak” şeklinde konuştu.


Yatırımlar Artacak


Öte yandan vatandaşlar büyükşehir olma yolundaki çalışmayı olumlu karşılarken bunun bir an önce yasallaşmasını istedi. Trabzon`un büyükşehir olmasıyla birlikte bölgedeki yatırımların artacağını ifade eden vatandaşlar, bunun gerçekleşmesi durumunda mutlu olacaklarını ifade ettiler.


Bazı esnaflar ise büyükşehir olmanın avantajlarının yanında emlak vergilerinin artması ve basit usulde mükellefiyetin son erecek olması gibi dezavantajların olduğuna dikkat çekerek temkinli yaklaştılar.


(www.takagazete.com -17.12.2010)


**


Öte Yandan, Başkan Gümrükçüoğlu, demiryolu için ne dedi?


Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Trabzon Erzincan Demiryolu’nun hayata geçirilmesi noktasında takipçi olmayı sürdürdüğünü söyledi.


Gümrükçüoğlu, "Trabzon’un Erzincan demiryolu bağlantısının mutlaka yapılması gerekiyor. Erzincan demiryolu çalışması Ulaştırma Bakanımızın gündeminde.


Şu anda fizibilite proje ihalesi yapıldı. Alternatif yollar tespit edildi. Bu projenin 4 yıllık dönemde gerçekleşmesini bekliyorum. Takipçisi olacağım.


Trabzon’daki 765 bin insan adına, Türkiye’de yaşayan 4 milyon Trabzonlu adına bu projenin talepkarı olacağımı ifade ediyorum" dedi.

(www.gunebakis.com.tr – 17.12.2010- Nabız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder